Снимка: Reuters
fallback

Засилването на сепаратистките нагласи в Източна Украйна стигна дотам, че проруски активисти провъзгласиха "Донецка народна република" и привържениците й призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати на украинска територия военен контингент.

Очаква ли се пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна и какво трябва да направи властта в Киев, за да намали напрежението в региона? Украинската редакция на Би Би Си попита за това руския политолог Станислав Белковски и бившия началник на управление "Военно контраразузнаване" в Службата за сигурност на Украйна Олександър Скипалски, оглавявал навремето бюрото на ССУ в Донецка област.

Според Белковски Владимир Путин още не е решил какво да прави с Източна Украйна. Политологът обаче допуска възможността от нахлуване и анексия.

Oще по темата

„Путин е роден под знака на Везните, затова взема всички отговорни решения в последния момент. Засега още сам не е наясно какво ще прави. Той огласи условията, които трябва да се изпълнят, за да не нахлуе в Украйна - федерализация на страната и обявяване на руския за втори държавен език. Всеки, който е наясно с Украйна, схваща, че и едното, и другото са неприемливи неща. Но уверил се веднъж, че условията му не се приемат, Путин може да стори абсолютно всичко“, посочва Белковски.

Според него елитите в Източна и Южна Украйна явно не желаят да минат под управлението на Русия, но известна съществена част от населението в тези региони иска да е в състава на Русия. Затова според политолога нахлуването е реална заплаха.

„Владимир Путин естествено не би могъл да задържи в Украйна окупационните войски - няма нито физическите, нито икономическите ресурси за целта. Но ако хората излязат и посрещнат руската армия с хляб и сол, всичко може да се случи“, казва Белковски.

Според него е възможно местните хора да посрещнат руската армия с хляб и сол в някои региони- в Донецк и Луганск, в Днепропетровск - не. В Харков - наполовина. Също и в Одеса, смята Белковски.

„Затова за Путин днес е належащ въпросът да се признае независимостта на Приднестровието. Има само два начина: първият е да накара Украйна да признае приднестровската независимост, вторият - да окупира Одеска област през Крим“, посочва Белковски.

Запитан какво трябва да прави украинската власт при сегашното положение, Белковски посочва,  че са необходими решителни действия. „На първо място е нужна трезва преценка на ситуацията: без да си прави илюзии, Киев да осъзнае, че заплахата от анексия на Източна и Южна Украйна е реална. Не бива да смята, че Владимир Путин ще се откаже да го прави. Няма да се откаже. Той само чака повод, за да го стори“, посочва политологът.

Затова според него „Киев трябва, първо, да даде на руския статут на официален език, да успокои рускоезичното население с уверението, че не е застрашено, нито неговите интереси. Второ, трябва незабавно да потърси Запада, НАТО. Трябва да убеди Барак Обама и Ангела Меркел, че ако не бъде спряна агресията сега, утре вече няма да е възможно. Те може да повлияят върху елитите в Русия, като наложат санкции на ключови фигури от путинския режим и запорират сметките им.

Стига да запорират сметките на Абрамович и всичко бързо ще се промени, защото той е близък приятел на Путин и не е трупал парите си толкова години, че да ги изгуби заради Донецк и Луганск. Но трябва да се действа решително“, смята Белковски.

Според него „целта на Путин не е Украйна. За него Украйна е само обект на пазарлък със Запада. Путин иска да докаже на Америка, на Западна Европа, че е лидер от калибъра на Барак Обама - и всъщност точно това прави сега“.

„Анексията на Крим ли? Дотук добре, но все някъде трябва да спрем. Ако не спрем сега, ще бъде застрашен целият световен ред. Което е твърде опасно“, обяснява политологът.

От своя страна Олександър Скипалски посочва, че поведението на властта е учудващо.

Запитан дали събитията в източните градове са повторение на кримския сценарий или става дума за друго нещо, Скипалски обяснява, че е склонен да вижда в тях продължение на специалната операция за дестабилизиране на положението в Украйна.

Целта е Украйна да се докара дотам, че сама да се разпадне, а щом потрябва, да се понатисне силово, казва Скипалски.

Според него „позицията на Русия, заявявана като пропаганда пред света, гласи: в Украйна процъфтяват национализъм и фашизъм, държавата не може да формира пълноценен управленски механизъм. Сега са раздробили на части тази парадигма и започват (практическото й осъществяване, бел. на Би Би Си). Прочее, специалната операция продължава, ще продължи и занапред“, убеден е Скипалски.

Той е учуден защо властта в Украйна се е оказала неподготвена за продължението на тази операция, особено след кримските събития. “Не разбирам защо службите за сигурност – Службата за сигурност на Украйна, МВР, не действат превантивно. Къде гледат всъщност разузнавателните ни структури? Всички журналисти дори знаеха, че (сепаратистите, бел. на Би Би Си) планират по-активни действия за 5-6 април, а ето: силовият сектор не се готви, не минава в повишена бойна готовност, не прави никакви предупредителни оперативни мероприятия. Просто да те е срам да гледаш“, споделя Скипалски.

Според него е голяма вероятността Русия да използва по-раншното решение на Съвета на федерацията и да реагира на обръщението на самопровъзгласената "Донецка народна република" с изпращане на временен военен контингент в Украйна.

Скипалски прогнозира, че „ако се държим по същия начин, както сега, с всеки изминат ден реакцията на Запада ще бъде по-слаба и по-мека. Щом не можем сами да правим елементарните неща, на Запад също никой няма да ги прави заради нас“, казва експертът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

242

Запасен

преди 10 години

Източните части няма да допуснат никога разполагането на НАТО-вски сили на тяхна територия. ападните - Лвов, Ивано-Франковск, Закарпатските,района на Дубно, може би дори и Виница ще дадат бази на НАТО.А Киев ще остане със специален статут, в който никой няма да разполага войски.Западните и източните части никога не са се погаждали добре и причината не е само езика.Вижданията им, манталитета им е напълно различен.В източните райони са източно-православни, докато в западните са невероятна смесица.

241

Запасен

преди 10 години

Путин е твърде умен, за да допусне да изгуби. Предвидил е всички възможни варианти иима решение за всичко. Това, което предложи - федерализация на Украйна, за жалост на Запада, е единственото разумно решение. Но и то е в негова полза. Донецката, Луганската, Харковската народни републики ще получат автономност, при това широка в състава на Украйна. Само това е рецептата Украйна да не стане на парчета. Но дори при това положение е все едно да сложиш дива котка и лисица в една клетка.

240

titoti

преди 10 години

" Само питам "Я.Появи се един МНОГО умен. Политиката ще е само за такива като него.Умния, все въртите все сучите но гледате тоягата да е у вас. И вникни във въпроса който задавам и как го задавам!Май сам се слагаш към умните, а? От такива "умници" е на този хал държавата ни.П.П.А иначе себе хвалебствието е признак на ниски ценности.

fallback