Снимка: архив, Reuters

Палестинският посланик в Прага Джамал ал Джамал, който загина при взрив през януари, най-вероятно е загинал при избухване на пластичен експлозив "Семтекс" на няколко десетилетия, скрит в книга, съобщи ежедневникът "Млада фронта днес", цитиран от Ройтерс.

Полицията е решила, че Джамал просто несъзнателно е отворил книга, която от години била "минирана", посочва източникът на чешкото издание.

Още по темата
"Това е бил нещастен случай. Посланикът е бил старателен човек, който е искал да подреди някои стари предмети и сред тях били две книги с експлозиви", казва още той.

Говорителка на полицията заяви днес, че не може да коментира разследването. От палестинското посолството също няма коментар.

"Очакваме още едно експертно мнение, но вероятността да е било Семтекс е 99,9 процента. Експлозивът е бил горе-долу от 70-те години. Най-малко на 30 години е", посочва пред вестника полицейският източник.

Семтекс, който бе използван за взривяването на полет 103 на Панам над шотландското градче Локърби през 1988 г., се произвежда от 60-те години от чешката компания "Експлозия". Големи количества от него са изнасяни в чужбина през Студената война, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase