Манюел Валс. Снимка: Ройтерс

Правителството на новия френски премиер Манюел Валс получи вот на доверие в парламента, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Депутатите в долната камара на парламента подкрепиха правителството на Валс с 306 срещу 239 гласа.
Досегашният френски вътрешен министър Манюел Валс бе назначен за премиер миналата седмица при промени в кабинета, предприети от президента Франсоа Оланд след тежкото поражение на управляващите социалисти на местните избори.

Валс обеща намаляване на данъците за по-скромните домакинства и оздравяване на държавните финанси в речта си пред парламента, в която представи програмата на правителството си, предаде Франс прес.

Още по темата
Премиерът коментира и обвиненията на Руанда, че Франция е изиграла пряка роля в геноцида отпреди 20 години.

Валс подчерта, че социалните осигуровки върху минималната заплата на французите ще бъдат премахнати от следващата година. Става дума за осигуровките, плащани отработодателя. По тоз и начин ще се стимулира конкурентността на фирмите и ще се насърчи вътрешното потребление.

Програмата на премиера предвижда и намаляване с 50 милиарда евро на обществените разходи за периода 2015 г. - 2017 г. Валс подчерта, че това усилие ще бъде споделено от всички в страната.

Премиерът обяви и съкращаване на данъците за френските компании.

Пакетът от мерки, предложен от Валс и включващ намаляване на данъците за някои домакинства и за корпорациите е на стойност 30 милиарда евро.

В речта си премиерът припомни, че резултатите от изборите във Франция, произведени миналия месец, на които управляващите понесоха удар, показват, че Франция е страдала прекалено много, а надеждите й за по-добро бъдеще не са големи в момент, в който безработицата е около 10 процента.

Валс припомни, че усилията, които Франция полага за намаляване на дефицита, за извършване на структурни реформи и за постигане на конкурентност на фирмите, не трябва да отиват на халос заради прекалено висок курс на еврото. Валс припомни, че еврото днес е 10 процента по-скъпо от лятото на 2012 г., което тегне върху френския износ.

Премиерът подчерта, че е съществено ЕС да се вкара отново в пътя на растежа чрез прилагане на политика за големи инвестиции и на политика на заетост, насочена към младежта.

По повод новите обвинения на руандийския президент Пол Кагаме за директна роля на Франция в геноцида, Валс заяви пред парламента: "Отхвърлям тези несправедливи и недостойни обвинения, които могат да подведат хората да мислят, че Франция може да е била съучастник в геноцида в Руанда".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase