Снимка: Reuters
fallback

Депутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. Актът за това беше прочетен на заседанието на областния съвет.

„Републиката ще гради отношенията си в съответствие с международното право и на основание равенството и взаимната изгода“, се казва в документа.

„Територията в пределите на признатите граници е неделима и неприкосновена“, се подчертава в изявлението.

Oще по темата

Депутатите приеха също така решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Русия не по-късно от 11 май. „Тази дата е съгласувана с Луганска и Харковска област“, каза участник в заседанието.

Депутатите се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент.

Франс прес отбелязва, че заседанието в областната администрация е било организирано от демонстрантите, които от вчера окупират сградата. На журналистите не е било позволено да влязат в сградата, но представител на демонстрантите е обявил пред входа, че е създадена "суверенна република". Качен в интернет видеоклип, представен като отразяващ заседанието, показва мъж, който заявява: "Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република."

Пред сградата на Донецката областна администрация се провежда митинг. Събралите се скандират „Русия, Русия!“. Окаченото вчера на сградата знаме на Русия беше заменено с по-голямо.

В неделя в Харков, Луганск и Донецк се проведоха митинги под руски знамена в подкрепа на федерализирането на Украйна.

В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Преди това демонстрантите свалиха знамето на Украйна от покрива на сградата. В Донецк демонстрантите превзеха сградата на областната администрация. През нощта митингуващи в Донецк завзеха и сградата на областния отдел на Службата за сигурност на Украйна.

В понеделник привърженици на федерализацията и противници на настоящата власт в Украйна издигнаха барикади пред входа на сградата на Харковската областна администрация, като използваха включително и автомобилни гуми. Това съобщават местни медии, като уточняват, че влизането на служители на администрацията остава частично ограничено. В Луганск неизвестни лица, които се намират в сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна, превзеха стая, в която се е съхранявало оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

551

Анонимен

преди 10 години

Приятел на Путин изкупува Българския Енергиен Холдинг. Честито ! Руската "Стройтрансгаз", чийто собственик е близък приятел на президента Владимир Путин, е отправила оферта към закупуване на дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщиха правителствени източници на Mediapool.

550

Анонимен

преди 10 години

До analizУкрайна никога не е имала свой собствен(украински) ядрен потенциал! Когато разберете това, най-края? Беше ядрен потенциал на СССР, който се намира на територията на Украйна. Русия пое всички дългове и задължения на ВСИЧКИ бивши съветски республики, и се изплаща за тях. Това не е ли дъстаточно? Дали има съвестта на хората?

549

Анонимен

преди 10 години

До analizе и, и ние имахме ядрени бойни глави, ама ги нарязахме по повеля на НАТО......армията ни стана един файтон хора и обслужва "баните" на американските *** в Афганистан, ах какъв просперитет, каква убавиня, какво светло бъдеще на бунището на европа

fallback