Снимка: Reuters

Различни самолети и кораби се насочват към зона в южната част на Индийския океан, където китайски плавателен съд в събота засече сигнал, сходен с този на черните кутии на изчезналия на 8 март полет 370 на малайзийските авиолинии, съобщават световните агенции.

Ръководителят на координационния център Ангъс Хюстън посочи, че австралийските военновъздушни сили ще използват всички ресурси в опит да проверят акустичните сигнали в зоната, в която китайски кораб улови звуците.

Австралийски и британски кораб с детектори за черни кутии вече се придвижват към зоната, където се предполага, че може да е паднал самолета.

Още по темата

Зоната за издирване на кутиите е на над 1000 километра югозападно от австралийския град Пърт, в южната част на Индийския океан, след като самолетът се е отклонил необяснимо рязко от първоначалния си маршрут от Куала Лумпур за Пекин.

Черната кутия, записваща данните за полета, като височина, скорост, посока, автопилотиране, ако е имало такова, ниво на горивото, както и кутията, записваща разговорите и шумовете в пилотската кабина, имат предаватели, които подават сигнал за идентификация. Те са захранват с батерии с продължителност на живота от 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase