Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Русия може да изгуби позицията си на монополист по отношение на газовите доставки за Европа, смятат енергийни експерти. 

„Цената на газа ще се вдигне, ако Европейският съюз купува за всички”, смята полският премиер Доналд Туск.

Той представи свой план как да се избегне опасността от руския енергиен монопол.

Според него Брюксел трябва да действа по-единно и централизирано да договаря с Москва доставките на газ за всички свои страни-членки. При това положение Европейският съюз ще се превърне в потребител на едро, който би имал възможността да договаря много по-изгодни условия и цени, подчертава още премиерът на Полша.

Предложението на Туск има своите поддръжници и противници.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер наскоро коментира, че независимо от украинската криза, Русия продължава да доставя природен газ за европейските пазари. Йотингер е убеден също така, че тази ситуация ще се запази и занапред, тъй като двете страни имат нужда едни от други. 

В същото време Украйна води спешни преговори с европейските си съседи за възможностите за внос на природен газ, след като Русия предприе повишение на цената на синьото гориво с 44 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Гост до 25

преди 10 години

Абе, откачалко, поне малко вярваш ли си като плещиш такива глупости? Крим вече от няколко седмици си добавят ток от допълнителни генератори, от руска страна ги снабдават с всичко необходимо, абсолютна смяна на тролеи и превозни средства, нови пожарни с табло като на самолет, такава техника не бях виждал. Започват екстрен ремонт на пътища и инфраструктура. Ти като видя Сочи, мислиш ли, че руснаците ще оставят Крим. Та те вече изсипват милярди там. А ние подсмърчаме тук и пишеме глупости. Нещастни

20

Анонимен

преди 10 години

Kitai i Indiq sa pazari ogromni dreme im da rusiq za Evropata a usa dale4e i skoro 6te dokara gaz i neft na Evropata nee bilo i nqma da bude.Edno e da vyrvi po trybata drugo e da se klati sys sedmici iz okena i 6te stane zlaten.Te xamerikancite tykmo si mislqt da go dadat bez pari))))

19

Анонимен

преди 10 години

Така , че винаги има обратна страна на медала . Всичко е взаимносвързано . От историята знам , че агресията предизвиква агресия . Агресора в повечето да не кажа в почти всички случаи търпи повече негативи от колкото пасиви . Значи и немците бяха страшилище през втората световна война , но те не могат да се изправят срещу целият свят , малки са . Няма как да воюваш и в Африка и на запад и на изток , фабриката за илюзии отдавна е закрита . Живеем в 21 век , приемете го ! Повече мозък в коментарите

fallback