Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Ирак ще проучва българска технология за защита на нефтопроводите си от терористични атаки, съобщи пред Bulgaria On Air министърът на науката и технологиите на Ирак Абдулкерим Ал-Самерай. 

Иракските нефтопроводи се намират под американско-британски контрол. За охраната им се грижат хиляди наемници от многобройните служители на частни компании в областта на сигурността.

Въпреки многочислената частна армия, нефтопроводите на Ирак постоянно са под прицела на терористични групировки като „Ал Кайда” и нейни формирования. За да защити ресурсите си, иракското правителство търси нова технология за охрана на черното си злато и намира такава технология, която е разработена в България. На пръв поглед тя е проста, свързана е с видеонаблюдение и дистанционно, ранно предупреждение за нападение на съоръженията.

„Бях впечатлен от българските средства за защита на нефтопроводите от защита от атентати,” коментира Абдулкерим Ал-Самерай. „Тази защитна технология ни е много необходима в момента и за това наши специалисти ще проучат възможностите на България в защитата на нефтопроводите.“

Освен технология за защита на нефтопроводите си, Ирак търси българския опит и в създаването на електронно правителство. Преди ден иракският министър подписа Меморандум за сътрудничество между БАН и министерството на науката и технологиите на Ирак.

„В Меморандума за сътрудничество между БАН и министерството на науката и технологиите на Ирак е записано, че двете страни ще си сътрудничат в научно-техническата област",  заяви Абдулкерим Ал-Самерай.

„БАН ще подготвя наши кадри, ще ни уведомява за най-новите технологични постижения, ще ни изпраща научни публикации в Ирак. Обсъдихме и възможността иракски студенти да се обучават в магистърски програми на български университети”.

Иракският министър е поканил чрез президента Росен Плевнелиев български фирми да инвестират в Ирак и да участват във възстановяването на страната. Желанието на Абдулкерим Ал-Самерай е отношенията между България и Ирак да се възобновят и дори разширят. По думите му това може да стане и с иракски инвестиции у нас, в проекти като технологични паркове и информационни технологии.

Репортаж на Иван Иванов и Христо Анчев.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

чичи

преди 10 години

Абе *** кой че търси опит там където го няма? *** ве са извадили тръбите за тазо щото требе да се копа глибоко!

3

Мадур Ташаковски

преди 10 години

Българомите разбират само от изпразнителни технологии - изпразване на джобове, банкомати и ***!

2

Болярина

преди 10 години

Иракските нефтопроводи се намират под американско-британски контрол. За охраната им се грижат хиляди наемници от многобройните служители на частни компании в областта на сигурността.даааа това беше целта на войната ....

fallback