Снимка: архив, Reuters
fallback

Дванайсет бивши служители на разформированата полицейска част Беркут са арестувани по подозрение в убийства на демонстранти в протестите в Киев. Това съобщи говорител на украинската генерална прокуратура, цитиран от Ройтерс.

Над сто души бяха убити, повечето от които от полицейски снайперисти, в Киев по време на демонстрациите на 21 февруари за оставка на президента Виктор Янукович. Мнозина украинци смятат, че отговорността за тези убийства пада върху силите за борба с масови безредици Беркут, отбелязва агенцията.

Говорителят каза, че арестуваните тази сутрин 12 души са заподозрени в убийства по улица "Институтска". Тази улица, която излиза от Площада на независимостта, т.нар. Майдан, стана арена на най-голямото кръвопролитие в 22-годишната история на бившата съветска република. В памет на загиналите улицата бе преименувана неофициално на "Героите от небесната сотня".

По-късно днес специална комисия трябва да изслуша резултатите от предварителното разследване за убийствата по време на антиправителствените протести.

Пред агенция Интерфакс-Украйна и.д. главен прокурор на Украйна Олех Махницкий каза, че бойците от Беркут са били обучавани за специални операции, включително за убийство на хора. По думите на прокурора отрядът е бил на пряко подчинение на президентството.

През февруари частите Беркут (на украински това е названието на хищната птица златист орел) бяха разпуснати по решение на новия вътрешен министър, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 10 години

тази бандеровска пасмина сама си изби хората, а сега лъжат по американски, де се е чуло и видяло палачи да разследват действията си, срам и позор за медията ви, *** какво ли се чудя, журналистите били обективни и се борели за свободата на словото, направо сте жалки.......

24

Анонимен

преди 10 години

А кой ще накаже бендеревци? Да арестувани са,защото ги предадоха. Янукович трябваше да въведе извънредно положение. Сега Беркут ги причисляват към криминалитета. Аз лично се съмнявам,че сотнята са убити от Беркут. Да не забравяме разговорът,който бе прехванат между висши дипломати в ЕС.

23

Анонимен

преди 10 години

неофашистите първо накараха полицаите да паднат на колене : това е средновековно нечовешко поведение , а сега се опитват да излъжат всички че тези от беркут които си вършиха законно работата че те са устроили касапницата ,долна и гнусна лъжа

fallback