Снимка: архив, Reuters

Дванайсет бивши служители на разформированата полицейска част Беркут са арестувани по подозрение в убийства на демонстранти в протестите в Киев. Това съобщи говорител на украинската генерална прокуратура, цитиран от Ройтерс.

Над сто души бяха убити, повечето от които от полицейски снайперисти, в Киев по време на демонстрациите на 21 февруари за оставка на президента Виктор Янукович. Мнозина украинци смятат, че отговорността за тези убийства пада върху силите за борба с масови безредици Беркут, отбелязва агенцията.

Говорителят каза, че арестуваните тази сутрин 12 души са заподозрени в убийства по улица "Институтска". Тази улица, която излиза от Площада на независимостта, т.нар. Майдан, стана арена на най-голямото кръвопролитие в 22-годишната история на бившата съветска република. В памет на загиналите улицата бе преименувана неофициално на "Героите от небесната сотня".

По-късно днес специална комисия трябва да изслуша резултатите от предварителното разследване за убийствата по време на антиправителствените протести.

Пред агенция Интерфакс-Украйна и.д. главен прокурор на Украйна Олех Махницкий каза, че бойците от Беркут са били обучавани за специални операции, включително за убийство на хора. По думите на прокурора отрядът е бил на пряко подчинение на президентството.

През февруари частите Беркут (на украински това е названието на хищната птица златист орел) бяха разпуснати по решение на новия вътрешен министър, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase