Сергей Шойгу. Снимка: архив, Reuters

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера на международен форум сравни събитията в Киев с либийския сценарий, пише "Комсомолская правда".

На съвещание с колеги от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в таджикистанския град Худжанд Шойгу заявил, че в Украйна е бил приложен "сценарий, разработен по модела на "арабската пролет", и хвърлил отговорността върху Запада. "Флиртът на киевското ръководство с неонацисти, насърчаването на русофобски нагласи може да имат трагични последици и за страната, и за цяла Европа, предупредил той.

„Действията на днешните власти в Киев може да разцепят страната. Южните и източните украински региони са застрашени - местни националисти се стремят да потиснат акции на рускоезичното население, включително чрез насилие“, изтъкнал руският министър и сравнил положението с обстановката в Либия като "характерен пример за късогледството на западните политици".

"Борбата бе за демокрация - къде е тази демокрация? Страната е раздробена на няколко територии и всички воюват срещу всички. Дълбоката криза в Близкия изток и Северна Африка продължава. Ако не бъдат неутрализирани, заплахите откъм този регион ще засегнат и други страни около турбулентната зона", прогнозирал Шойгу.

Той упрекнал западните страни и арабските монархии за подпомагането на опозицията в Сирия и призивите им за външна намеса в ситуацията. По руски данни ислямски екстремисти, воювали в Либия, действат и в Сирия, подпомагат свои съмишленици в Тунис, Алжир, Мали и Египет. Това сочи, че днешните проблеми, сред които уреждането на конфликти, нямат силови решения, подчертал представителят на Москва.

Руското отбранително ведомство съзира очевидни заплахи за сигурността на федерацията и откъм друга проблемна зона - Афганистан. Москва не споделя оптимизма на Запада и предвижда засилване на терористичните действия край южните руски граници, защото Кабул едва ли ще може самостоятелно да се справи с ислямския екстремизъм, добавил Шойгу.

Според германския канцлер Ангела Меркел руският президент Владимир Путин е обещал да оттегли войските си от границата с Украйна. Експерти твърдят, че концентрирането им не означава разполагане на групировка, способна да нахлуе в съседната страна, пише "Ведомости". Шойгу посочил в Таджикистан, че "допълнително напрежение създава нагнетяването на истерия в медиите по повод уж предстоящата руска "окупация" на Източна Украйна".

Държавността на Украйна е застрашена от дълбоката вътрешнополитическа и икономическа криза, а не от Русия. Москва вижда изход само в политическо уреждане на ситуацията, съобразено с интересите и правата на целия украински народ, цитира словото му пред форума на ШОС "Росийская газета".

Шойгу благодарил на колегите си, "посрещнали с разбиране действията на Русия в Крим". Тази подкрепа от страна на държавите в ШОС наистина е твърде ценна, заявява руският официоз. "Стига да припомним, че там живее четвърт от населението на планетата, а общата територия на страните членки представлява над 60 на сто от площта на Евразия. Една тъй мощна структура добива все повече тежест в света, особено щом стане въпрос за справяне със заплахите в нестабилни региони. По-специално в Централна Азия, Близкия изток и Централна Африка."

Прогнозата на Москва за засилване на тероризма край руските граници бе сред причините министерството на Шойгу да подкрепи инициативата на Китай за създаване на антитерористичен център на ШОС, допълва "Росийская газета".

Русия и Китай се обединиха в борбата срещу терора, посочва в заглавие "Московский комсомолец". Вестникът нарича историческа вчерашната среща на Сергей Шойгу с китайския министър на отбраната Чан Ванцуан в таджикистанския курорт Кайракум. Двамата, "подчертавали всякак приятелските си отношения", стигнали до общо мнение за нуждата от център на ШОС за борба с тероризма. "Още не е много ясно що за звяр ще е това, но бъдещият инструмент изглежда ще стане първа стъпка към здрав съюз между Москва и Пекин", насочен "срещу световния тероризъм, а може би и срещу други външни заплахи", коментира изданието.

В ШОС бе официално заявено, че тази година Русия и Китай ще осъществят съвместна гранична операция в Афганистан, пише "Независимая газета".

Военни и дипломати заявили пред всекидневника, че подобни планове били обсъждани при закрити врата и на вчерашната среща на ШОС. Според тях Русия и партньорите й в ШОС и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) ще изчакат изтеглянето на международните сили от Афганистан и ще формират "в районите му, граничещи с ОНД, някакви буферни териториални образувания, препречващи пътя за износ на нестабилност от тази страна в други държави".

Подобни минидържави вече съществуваха в Афганистан през 90-те. Узбекистан например декларира, че спазва принципите за "териториална цялост", но в борбата с талибаните подкрепяше сепаратистката власт на узбекския генерал Абдул Рашид Достум в Северен Афганистан. В началото на тази година Достум впрочем посети Узбекистан и Казахстан, отбелязва "Независимая газета".

Според туркменската редакция на радио "Свобода" такава буферна зона вече действа на туркменистанско-афганистанската граница - 120 жители на областта Фаряб я пазят от талибански бойци. Ашхабад им е изпратил подкрепление от резервисти и за пръв път в постсъветската си история негласно е обявил мобилизация, за да подсили южната си граница, добавя изданието.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase