Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters
fallback

Проевропейският кандидат за президент на Украйна Петро Порошенко, издигнат от партията УДАР и сочен от социологическите проучвания като фаворит за изборите, призова за икономическо ембарго срещу Русия в интервю за германския вестник "Билд".

В отговор на въпроса дали Украйна се нуждае от военна подкрепа, Порошенко отговаря: "Не става дума само за военна подкрепа. Съществува възможност за по-нататъшни санкции, за икономическо ембарго. Смятам, че би било правилно, например, Германия да бойкотира руския газ, докато Русия не прекрати инвазията в Крим."

Кандидатът за президент подчертава, че Украйна никога няма да признае анексирането на Крим от Русия. "Ще се борим за правата си с всички сили, ще се обърнем към съд, ще искаме още по-строги санкции", казва 48-годишният милиардер, който е собственик на шоколадова империя в Украйна.

Порошенко уверява, че Украйна има готовност да се защитава, ако Русия навлезе с войска през източните й граници.

Петро Порошенко обаче декларира, че Киев няма да се стреми към скорошно членство в НАТО. "Имаме чувството, че членовете на НАТО са разделени по този въпрос. Имахме такива проблеми още през 2008 г., когато на Грузия отначало беше обещано членство, а след това не се случи", обяснява кандидатът за президент.

Той посочва, че ако спечели изборите, ще разговаря със съседните държави за сключване на нови съюзи и допълнителни възможности за защита.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

цар симеон велики

преди 10 години

тоя папагал предизборно се прави на голям тарикат,ще го питаме като минат изборите и като дойде зимата такова ембарго ще види че че чак свят щемусе завие.май ще ходи да се топли на майдана на гумите

17

Анонимен

преди 10 години

ами нормално си е да е побеснял петро прошенко след като РУСИЯ НАЛОЖИ САНКЦИИ ЗА НЕГОВАТА ФИРМА ROSCHEN ЗА ШОКОЛАДОВИ ИЗДЕЛИЯ КОЯТО ОСНОВНИЯТ И ПАЗАР Е БИЛ РУСКИЯ

16

Orkz

преди 10 години

До Анонимен N:3Да не стане така, че накрая *** да е*ат останалите приказни народи ;)

fallback