Снимка: архив, Булфото
fallback

Екологична тревога е обявена днес в Югоизточна Англия, включително Голям Лондон, поради риск да навали голямо количество пясък, донесен по вятъра от пустинята Сахара, предаде Би Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Кралската служба по охрана на околната среда и по въпросите на прехраната и селското стопанство обяви в редица области на Англия най-висока степен на екологична опасност - десета от десет възможни по скалата за чистота на въздуха. Препоръчва се малките деца, хората със сърдечни заболявания и слаби бели дробове да не излизат навън през целия ден.

Мощни ветрове вдигнаха през уикенда големи количества пясък от Сахара; пясъчните маси стигнаха високите атмосферни слоеве, после връхлетяха Франция, Северна Испания и Великобритания, отбелязват британски учени.

Медиите в кралството поместват правени в различни региони снимки на коли, покрити със сахарски пясък. Сред тях е и представителният автомобил на премиера Дейвид Камерън, заварен от "пясъчната буря" край портала на лондонската му резиденция на Даунинг стрийт. Според експертите природният феномен ще трае в Англия до петък, добавя агенцията.

Финият червен пясък от Сахара вали над кралството, след като на 20 февруари Европейската комисия откри юридическа процедура срещу Великобритания, неспазила ангажимента си да намали свръхнормените нива на азотен диоксид - токсичен газ, изхвърлян главно от двигателите с вътрешно горене, напомня Франс прес във връзка със смога, "висящ над Лондон и голяма част от Англия".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

муспи

преди 10 години

Геноцидът над бялата раса си върви по план. Докога ли? Докато се каже открито че евреите го правят, и започне акция по ликвидиране на това дивашко племе.

17

Анонимен

преди 10 години

Същия тоя(сахарски пясък) всекидневно го пръскат и над България от самолетите със следите и кога завали дъжд от това колите ни стават целите на червеникаво-кафяви петна ,пита се докога хората по света ще сме като щраусите с глави в пясъка и ще се правим ,че няма такъв проблем ,всеки вижда какво става в небето над България и не само у нас ,ами къде съм пътувал по Европа е същото.

16

Анонимен

преди 10 години

абе, тия не потънаха ли след наводненията?? нормално е да им се посъбере и пясък сега :)

fallback