Снимка: архив, Булфото

Българските власти смятат да опростят процедурата по издаване на визи за граждани на Русия. Това съобщи пред журналисти посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев, предаде Интерфакс.

В самото визово обслужване не се предвиждат промени – ще продължим да издаваме визи. Визовият режим обаче може да бъде облекчен: ще издаваме визи за два-три дни и човек ще стои на опашка най-много три-четири минути, каза дипломатът.

В Русия действат 23 български визови центъра и София ще обмисли възможността да открие нови, посочи той. По думите на Коцев посолството планира тази година да открие четири нови консулства в Русия, като през първата половина на годината се планира да се открие такова в Екатеринбург, добавя агенцията, цитирана от БТА.

България е заинтересована Черноморският регион да бъде привлекателен за бизнеса и инвестициите, заяви още посланик Коцев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Българският дипломат припомни, че България председателства Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) от първи януари.

Като първостепенна задача в рамките на председателството виждаме стабилизирането на доверието и стабилността в региона в името на икономическото развитие, посочи той.

Бойко Коцев съобщи, че на 25 април във Варна ще има специална среща на министрите в сферата на младежката политика на страните от ОЧИС.

Бойко Коцев отбеляза, че би било добре някои български продукти да се върнат на руския пазар и посочи по-конкретно млечните продукти.

"Има планове да се построи завод за млечна продукция, евентуално в Калужска област," отбеляза той.

Желанието ни е през първата половина на годината в България да се организира среща на бизнесмени от двете страни, посочи българският дипломат.

Той допълни, че 75 руски компании вече са проявили интерес към предложението на българските партньори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase