Мустафа Джемилев. Снимка: Reuters
fallback

Руската делегация бойкотира неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН с представители на кримските татари, организирана вчера от мисията на Литва, предаде Асошиейтед прес.

Постоянното представителство на Руската федерация в ООН нарече срещата с "прокиевски активисти" "пропагандно шоу" и "долнопробно мероприятие", което не може да даде обективна информация за ситуацията в Крим.

Срещата бе организирана по т.нар. формула Ариа (по името на бившия венецуелски посланик в ООН от 1991 г. до 1993 г. Диего Ариа), при която дипломати се срещат с представители на гражданското общество, за да получат обективна информация за
дадена политическа ситуация. Според изявлението на руската делегация, цитирано от ИТАР-ТАСС, понякога се злоупотребява с този формат, като се използва като средство за реклама пред медиите и това подронва престижа на ООН. Според руските дипломати делегациите на Китай и Руанда също са не са присъствали на срещата при закрити врата.

Заместник-постоянният представител на Литва Рита Казрагиене възрази, че срещата е дала на дипломатите първата възможност да чуят опасенията относно обективността на информацията и правата на човека в Крим. По думите й членовете на Съвета за сигурност имат право да организират неофициални срещи и докато има страни членки, които не са съгласни, че анексирането му от Русия е свършен факт, темата ще продължи да бъде повдигана.

Тя съобщи, че активистът на правата на кримските татари Мустафа Джемилев казал на членовете  на Съвета, че общността се подготвя за референдум за по-широка автономия. В срещата участва и Валентина Самар, ръководител на борда на Информационния пресцентър на Симферопол и главен редактор на Центъра за журналистически разследвания, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Сценарист

преди 10 години

Мустафа Джемилев не е стъпвал във Крим от два месеца !!!! И ако медиите държат да са обективни трябва да споменат факта, че Мустафа Джемилев във момента е депутат във радата!

37

Анонимен

преди 10 години

къцко ти се един пръцко руснаците нямят намерение да нападат никойтова се тиражира в българия полша прибалтика и щатите в другите държави не говорят глупостино ако ги нападнат отговора ще е ядрен - казаха го в прав текста дали нато може да защити натовска държава - виж кипър и кажи кого защити нато

36

Анонимен

преди 10 години

то ердоган ще затвори босфораами като им сурнат на кюрдите оръжие и зенитки игла едно хвърчило няма да мине над турски кюрдистанако го е казал се е наакал - ако трябва ще го наакат

fallback