Снимка: Reuters

Макар и по-малко засегнати от глада, отколкото преди, Европа и Централна Азия все по-често имат проблеми, свързани с недохранване, недостатъчен прием на витамини и минерали, забавяне на растежа и затлъстяване. Това оповести Организацията на ООН по прехрана и земеделие със седалище в Рим, цитирана от БТА.

Тази констатация е в сила за 53 страни в региона.

"Приемът на калории като мярка срещу недохранването в момента не е главният проблем", се казва в комюнике на организацията.

Процентното съотношение на децата под 5-годишна възраст, които са със забавен растеж, в района на Кавказ и Централна Азия надвишава над 3 пъти този в страните от ОНД, където е 6 на сто. В някои страни храненето не е достатъчно разнообразно. В най-бедните страни в региона 73 на сто от приема на калории са свързани с консумация на зърнени храни, а едва 10 сто - с консумация на млечни продукти или месо.

За сметка на това приемът на калории в богатите домакинства е свързан с балансирано хранене - само 48 на сто от калориите са "осигурени" от зърнени храни, а 29 на сто - от продукти с животински произход.

Затлъстяването в тези страни надхвърля средните показатели за планетата - близо 48 на сто от жителите в района на Кавказ и Централна Азия и над 50 на сто от тези в страните от ОНД и Югоизточна Европа са затлъстели или с наднормено тегло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase