Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин потвърди косвено, че руски военни са участвали в поставянето на Крим под руски контрол, предаде Франс прес. Това се случи на церемония за назначаването на висши военни офицери на нови длъжности и за присъждането на нови военни звания. Досега Москва твърдеше, че на полуострова са действали проруски местни сили.

Путин подчерта, че ролята, изиграна от руските войници в Крим, е показала "новите способности" на руската армия, предаде Франс прес.

"Събитията в Крим бяха изпит. Те доказаха новите способностина нашите въоръжени сили и солидния морал на нашите хора", подчерта руският президент. Путин поздрави "командването и военнослужещите от руския Черноморски флот и други части, разположени в Крим, за тяхната сдържаност и техния кураж", допълва Франс прес.

"Професионализмът на руските военни позволи да се избегнат провокациите и да се попречи на проливането на кръв, да се гарантират условията на един свободен и мирен референдум", добави Путин."Трябва да продължим развитието на боеспособността на нашите въоръжени сили, в това число и на частите в Арктика", допълни руският президент.

На церемонията е присъствал и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който съобщи, че украинските войници, верни на Киев, са напуснали Крим и всички военни обекти на полуострова са под контрола на Русия. Той каза още, че Русия ще предаде на Киев всички военни плавателни съдове и летателни апарати на украинските въоръжени сили, които не са преминали на руска страна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase