Снимка: Reuters
fallback

На съвещание с представители на украинските силови структури вътрешният министър Арсен Аваков предложи да бъде забранена националистическата организация "Десен сектор", заплашила тази нощ да щурмува сградата на Върховната рада. Това съобщи днес източник на РИА Новости от партия "Баткившчина".

Според него инициативата на Аваков е била подкрепена от секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий, а лидерът на националистическата партия "Свобода" Олех Тяхнибок не заел ясна позиция.

"Десен сектор" протестира снощи пред украинския парламент с искане за оставка на вътрешния министър Аваков във връзка с убийството по-рано тази седмица на един от лидерите на движението Александър Музичко, загинал от полицейски куршум при опит да бъде арестуван. Според "Десен сектор" Музичко, известен като Сашко Белия, е бил преднамерено убит от полицията, докато вътрешното министерство твърди, че е загинал при престрелка, припомня БТА.

Киевските власти искат да забранят "Десен сектор", защото радикалната групировка дискредитира премиерът Арсений Яценюки временния президент Олександър Турчинов, коментира пред радио "Руска служба за новини" московският политолог Сергей Михеев. Новото правителство в Украйна започна борба срещу онези,
които помогнаха на новите управляващи да поемат властта, пояснява той.

"Неонацистите бяха използвани като таран, за да бъде сринат (бившият президент Виктор) Янукович. Сега те са само пречка. Първо, методите на "Десен сектор" са твърде радикални. Те дискредитират Яценюк и Турчинов, желаещи да изглеждат системни политици. Второ, групировката настоява да получи полагащия й се дял власт и собственост", смята експертът. Според него евентуалната забрана на "Десен сектор" ще възмути активистите на организацията и това само ще изостри политическата криза в Украйна.

Президентът Турчинов нарече провокация вчерашния митинг на "Десен сектор" край сградата на парламента, предаде ИТАР-ТАСС. Турчинов подчерта, че Върховната рада е легитимен орган на властта и може да бъде сменена само чрез избори, а "силовият натиск (. . .) е път, водещ към катастрофа за страната".

Над 500 украинци се събраха тази сутрин отново пред сградата на парламента. Сред тях има представители на "Десен сектор", които смятат да настоят пред депутатите за оставка на вътрешния министър Аваков. Обстановката е спокойна, но около сградата са разположени хора от "самоотбраната на Майдана", решени да възпрепятстват евентуален опит за щурм, информира агенцията.

В дневния ред на украинския парламент за петък не е включено проектопостановлението за оставката на министър Аваков, внесено по-рано днес от независимата депутатка Инна Богословская. Предвижда се обаче да бъде обсъдено създаването на временна комисия за разследване на гибелта на Александър Музичко, добавя ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 10 години

А Путин седи отстрани подрежда армията си и чака да стане точно като Косово - със кървопролития и геноцид, за да помогне на югоизточна Украйна да обяви независимост. Тогава запада ще е доволен че няма изключения от косовския уникален случай! HAPPY END

59

Анонимен

преди 10 години

Я сега палачинката се обърна!Демократичната младеж бореща се за свобода за по - малко от месец спря да е младеж и вече не се бори за свобода ли ? Сега са "радикали " макар руското "бандформирования " да е по звучно!

58

Dif

преди 10 години

Украинския аналог с партията на Петното...за пари готови на всичко

fallback