Барак Обама. Снимка: Ройтерс
fallback

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции.

Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.

Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста, посочва Ройтерс.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че ангажиментът на Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Обама отбеляза, че пакетът от помощи ще помогне на Украйна да стабилизира икономиката си и да покрие дългосрочните си нужди.

Той допълни, че това ще изисква структурни реформи, но означава също, че Украйна може да последва примера на страни като Полша, отчитащи забележителен растеж.

По думите на американския президент, който даде съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Рим, съобщението на МВФ е конкретен сигнал, че светът е единен в подкрепата си за Украйна, докато тя взима тежки решения в трудни времена.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Обама призова и Конгреса да даде своя принос. Очаква се днес Камарата на представителите и Сенатът на САЩ да приемат варианти на пакет от кредитни гаранции за 1 милиард долара за Украйна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

ПАЗАРДЖИК

преди 10 години

ЗАЩО НЕ ГОВОРЯТ СНАЙПЕРИСТА КОИТО СРЕЛЯШЕ ПО ХОРАТА ТЕ БЯХА НЯКОЛКО ЧОВЕКА.ТОВВА СА ОТ ЗАПАДА УКРАЙНА ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ ОТ САЩ.ЗАЩО ОБВИНЯВАТ РУСИЯ.СЕГА ФАШИСТИТЕ ЩЕ СИ СТРЕЛЯТ ЕДИН ДРУГ ЕДИН ВЕЧЕ Е УБИТ .ЩЕ СЕ КАРАТ И УБИВАТ ЗА ВЛАСТ ТОВА СА ФАШИСТИ.ВИШТЕ КОИ ЗАЩИТАВАТ САЩ И ЕС

124

ПАЗАРДЖИК

преди 10 години

РУСИЯ СИ Е РУСИЯ .САЩ ИСКАТ КРИМ ЗА ВОЕНИТЕ БАЗИ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ КРИМЧАНИ НЕ ДОПУСНАХА ДА СТЪПНАТ НАТО В КРИМСКА ЗЕМЯ .ОБАМА ИЗГОРЯ 5 МИЛЯРДА ДОЛАРА КОИТО ГИ ДАДЕ ЗА ТОЗИ ПРЕВРЕД ТЕ НЕ ПОЗНАВАТ РУСКАТА ДУША.УКРАЙНСКИТЕ РУСНАЦИ НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНАТ УКРАЙНА ДА Е СЪС САЩ И ЕС.ТЕ ВИДЯХА КАРТИНАТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ЮГОИСТОЧНА УКРАЙНА МОЛЯТ ПУТИН ДА ГИ СЪЕДИНИ СЪС РУСИЯ.АЗ СЕГА СЪМ ВЪВ МОСКВА

123

предупреждение

преди 10 години

След тази помощ Украйна ще стане "неразораната целина"-опоскана,без индустрия,без земеделие,с огромна безработица и смешно ниски доходи,която ще внася всичко-от кибрита до хляба,без образование и здравеопазване с огромна корупция и завладяна от чужди компании,чужди капитали,които ще я окупират бързо и сигурно,с измиращо от отчаяние население /справка България/

fallback