Снимка: архив, Reuters

Тайно заснети видеоматериали повдигат завесата над нощните забавления на новобогаташите в Северна Корея и над оживените пазари за зараждащата се средна класа, предава Франс прес.

Записите са получени от южнокорейски пастор, ангажиран с предоставянето на подкрепа за севернокорейски бежанци. Заснети са през последните шест месеца в специалната икономическа зона Наджин и в пристанищния град Чхонгджин.

На един от материалите се вижда как група мъже и жени пият бира, танцуват, пеят и се прегръщат в караоке-бар. Според южнокорейския пастор този тип заведения в Северна Корея функционират на принципа на частните клубове, където се предлага ресторантско обслужване и караоке.

“Това е севернокорейски еквивалент на южнокорейските заведения, които комбинират караоке и ресторант и сервитьорите са изцяло жени“, разказа пастор Ким пред репортери в Сеул. Жените в заведението били консервативно облечени, а танците едва забележими. „Южнокорейската култура е много добре позната в Северна Корея от контрабандни видео клипове. Скоростта, с която те се разпространяват, е все по-бърза и по-бърза“, добави пасторът.

На друг от видеозаписите е показан оживен открит пазар, където продавачите предлагат аксесоари за мобилни телефони и други електронни продукти.

Пасторът отбелязва, че севернокорейците, занимаващи се с външна търговия, са натрупали състояния в последните години. Той отказа да посочи къде точно са правени клиповете, но обясни, че заснемането им отнело 6 месеца, в които е посетил множество райони, едни от които северния Чхънджин и икономическата зона Раджин.

Видеозаписите на всекидневния живот в Северна Корея са много редки, отбелязва Франс прес. На туристите не се разрешава да се отклоняват от определения маршрут, а чуждестранните журналисти се движат в страната само с придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase