Снимка: Bulgaria On Air
fallback

САЩ се нуждае повече от Европа, а не обратното, каза в ефира на Bulgaria On Air проф. д. ик. н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

Според нея  не е основателно да се говори за потенциална газова криза, вследствие от обстановката в Украйна и Крим.

"Опитите на американските корпорации да променят ситуацията в своя полза ще останат без резултат. По-скоро отново се връщаме на темата за двустранната зависимост между Европейския съюз и Русия, която поне в енергийната област е по-силна от тази между ЕС и САЩ", поясни Дюлгерова.

Тя уточни, че от години Америка се опитва да стъпи на енергийния пазар на Европа, но през последните години и месеци очакванията на щатските компании не са се сбъднали.

"Опитаха се да изместят Русия от енергийната карта с една много противоречива технология, каквато е тази за добиване на шистов газ. Единственото, което последва е леко разединение в позициите на някои европейски държави. Вече е факт, че ситуацията в северното Черноморие е променена. Постигнато е споразумение между Киев и Москва за изтегляне на украинските войски от Крим. Това е поредното доказателство, че нещата се развиват в посока двустранни отношения“, обясни експертът.

Според Дюлгерова днешната среща във формат ЕС-САЩ разкри плановете на Вашингтон отново в енергийната сфера.

"Американската шистова дипломация отново е в ход, това е очевидно. Именно от това е провокирано настойчивото искане за решителни санкции срещу Русия от страна на ЕС. То е съпроводено с предложение за замяната на руската енергийна зависимост с американската шистова технология. И тук си пролича несигурността в позициите на редица държави. Например Великобритания подкрепя САЩ, но пък скоро ще започне да купува руски газ“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Михал

преди 10 години

До НаивникИ най малко и най много, важно е кой владее територията.Другото е наивитет.Защо толкова наивност, бе българи? Нещата са толкова прости, че чак ми прилошава от разсъждения на наивници. Стига вече!Слезте на земята!

45

Наивник

преди 10 години

До "karticata"Като население Крим е 5% от Украйна. Следователно Флота на Украйна, който е бил съсредоточен в Севастопол не е редно целия да премине към Р-я. Най-малко трябва да има споразумение.

44

цар симеон велики

преди 10 години

сащ като искат шистов газ до го копаят във америка,амате хитри дай да разрушаваме природата във европа,а тяхната дае непокътната,защото обикновенните американци ще ги бесят.

fallback