Александър Лукашенко. Снимка: архив, Reuters
fallback

Беларуският президент Александър Лукашенко се изказа днес критично за анексирането на Крим от Русия - нарече го "лош прецедент", но добави, че тази територия сега "де факто" е част от Русия, предаде Ройтерс.

Лукашенко, който е близък съюзник на Москва, все пак каза, че Украйна, която има дълга сухоземна граница с Беларус, трябва да остане единна и неделима държава, която да не влиза в никакви блокове. "Крим е опасен, не защото стана част от Русия, а защото се създаде лош прецедент", заяви президентът пред репортери в Минск.

Oще по темата

Той обаче посочи, че тази територия сега "де факто" е част от Руската федерация. "Може да го признавате, може да не го признавате, но това нищо няма да промени", добави Лукашенко.

На 12 март Русия изпрати няколко бойни самолета в Беларус по искане на Лукашенко в отговор на засилената дейност на САЩ и Полша близо до границите на бившата съветска република, припомня Ройтерс.

Това, което стана (с Крим) е лошо, каза Лукашенко, но на Русия й се наложи да вземе такива мерки. "Веднага щом Руската федерация видя как задушават руския, славянския свят, тя се намеси", заяви беларуският лидер и добави, че украинските власти са дали основание за това или най-малкото претекст.

По силата на историческото минало, имайки предвид също, че Беларус има споразумения с Русия, ние винаги ще сме с Русия, увери Лукашенко, предаде ИТАР-ТАСС.

Беларуският лидер засегна и темата за западните санкции, каквито са наложени и на него. Те забраняват на 20 души да ходят в Европа? И какво от това, каза той. Западът започна да се суети, за си спаси имиджа, но не може да направи нищо, каза Лукашенко.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 10 години

На снимката се вижда, че Лукашенко има гъбички по ноктите.

59

666

преди 10 години

До Наистина пре*авкаВиждам, че си много навътре с нещата в Украйна и Русия, но малко да те открехна - в Украйна разплащателната единица е гривен, а не рубла, три милиона украинци работят в Русия, защото не могат да си купят хляб в Украйна, а по повод материнския капитал също мога да ти отворя очите, но не ми се занимава повече с ограмотяването ти

58

болгар

преди 10 години

Това са глупостите на нашите платени журналисти Беларус никога няма да се противопостави на Русия. Пак са им платили за да пишат глупости на нешастнитните ни жулралисти

fallback