Снимка: архив, Reuters

Санкциите, наложени от САЩ на 20 души от обкръжението на руския президент Владимир Путин, включват двама финландци, т.е. граждани на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Петролният бизнесмен Генадий Тимченко и Борис Ротенберг, получил важни договори, свързани с олимпиадата в Сочи, имат освен руски също и финландски паспорти.

"Смятаме, че ситуацията е несправедлива, но можем да кажем, че действията на САЩ нямат каквото и да е непосредствено въздействие върху бизнеса на Ротенберг във Финландия", заяви синът му Роман Ротенберг.

Служител от финландското външно министерство каза, че американските санкции няма да имат правен ефект във Финландия.

Още по темата
"Авоарите във Финландия няма да бъдат замразявани и пътуването няма да бъде ограничено", каза той.

На въпрос дали двамата мъже ще бъдат включени и в списък със санкции на ЕС финландският министър на външната търговия и европейските въпроси Александер Стуб отговори, че това не става автоматично.

"Американците имат своите списъци, а европейците своите", каза той.

Решението на САЩ да включи Тимченко сред санкционираните лица накара бизнесменът да продаде своя дял от почти 50 процента в международната компания за търговия с нефтопродукти"Гунвор".

Часове след налагането на американските санкции фирмата обяви, че Тимченко е продал дела си на главния изпълнителен директор Торбьорн Торнквист по-рано тази седмица, за да "осигури безпрепятственото продължаване на работата" на "Гунвор", съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase