Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че присъединяването на Крим от Русия е най-голямата заплаха за стабилността на Европа от Студената война насам, съобщи Франс прес.

"Това е сигнал за евроатлантическата общност, за НАТО и за всички, които са ангажирани с отбраната на Европа", гласи текста на речта на Расмусен, която той ще изнесе по-късно днес в Института Брукингс във Вашингтон.

Още по темата

"Станахме свидетели на други кризи в Европа през последните години: Балканите през 90-те, Грузия през 2008 година. Това обаче е най-голямата заплаха за стабилността на Европа от  времето на Студената война насам", допълва Расмусен.

Генералният секретар на алианса отново разкритикува Русия, чиято "военна агресия" е нарушила суверенитета на Украйна.

Расмусен предупреди, че НАТО няма да признае "незаконното и нелегитимно анексиране" на Крим от Русия след неделния референдум.

Той отново призова Москва да спре всички военни действия, насочени към Украйна и да потърси мирен диалог със своя съсед. "Ако продължи по тази линия, Русия избира да се изолира от международната сцена", продължи той, без обаче да формулира никаква военна заплаха срещу Москва.

"Няма бързи и удобни средства да се опълчим на тираните по света", каза още той. "Това е така, защото нашите демокрации обсъждат, дебатират и претеглят възможните избори, преди да вземат решения. Защото прозрачността ни е скъпа и ние търсим легитимни избори. Защото ние използваме силата не като приоритет, а като краен вариант", каза Расмусен.

По инициатива на НАТО днес се проведе телефонен разговор между началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и Върховния главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав. Това съобщи пресцентърът на руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Двамата подробно обсъдили различни аспекти от кризисната обстановка в Украйна. Валерий Герасимов изложил оценките си за състоянието на сигурността в Крим след проведения там на 16 март референдум. "В този контекст беше обяснена ролята на Силите за самоотбрана на Крим за осигуряване на правния ред на полуострова и предотвратяване на екстремистка и терористична дейност", посочили в пресцентъра на министерството. Герасимов и Бридлав се договорили да продължат контактите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase