Барак Обама. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама обяви налагането на санкции на седем руски и четирима украински висши представители, включително сваления украински президент Виктор Янукович и съветници на руския президент Владимир Путин, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Съгласно разпореждането сред лицата – обект на санкции - са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко, двама близки съветници на Путин – Владислав Сурков и Сергей Глазев - и членове на руската Дума.

Oще по темата

От украинска страна освен Янукович на санкции подлежат кримският лидер Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и един съветник на сваления президент.

Санкциите предвиждат замразяване на авоари и забрана за достъп в САЩ.

Те са насочени както срещу руската оръжейна промишленост, така и срещу "личното богатство на приближени" на руското ръководство, отбеляза Ройтерс.

Обект на мярката са онези, "които подкопават демократичните процеси в Украйна и нейните институции, заплашват мира, сигурността, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на страната и допринасят за злоупотребата с притежанията й", заяви представител на американското правителство.

Владимир Путин не е в списъка на санкционираните, тъй като е крайно необичайно подобна мярка да бъде налагана на държавни глави, каза висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

Днешните действия изпращат силно послание на руското правителство, че има последици от неговите действия, накърняващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително действията в подкрепа на незаконния референдум за отделянето на Крим, заяви Белият дом.

Висш представител на американското правителство посочи, че "има конкретни доказателства", че някои бюлетини за кримския референдум са пристигнали в някои кримски градове предварително маркирани, отбелязва Ройтерс.

Американските санкции бяха огласени малко след като Европейският съюз обяви, че замразява авоарите и забранява достъп на 21 украински и руски висши представители, които смята за отговорни за анексирането на Крим от Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

.......

преди 10 години

I na koi mu puka kakvi sankcii nalaga edna falirala Ameruka.....hahaha smeshnici2

101

до 143

преди 10 години

Бе ти май не си взел хапа?Нали ти казах да не пропускаш бе човек.

100

Кво стаааа,бе....

преди 10 години

ТОВА ЛИ Е ПОЛЕЗНИЯ ХОД НА ПУТИН....ХА,ХА,ХАААААААААА...ДА ВЗЕМЕ КРИМ..??!!!ТОВА НЕ РЕШАВА НИЩО --КРИМ ,НЯМА СТРАТЕГИЧЕСКА СТОЙНОСТ!ВСВ---ОТДАВНА МИНА !!СЕГА САМО ЩЕ МУ ГУШНАТ ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И ЩЕ МУ СПРАТ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ!ТЪПО И СУЕТНО БОЛШЕВИШКО ***!!

fallback