Снимка: архив, Reuters

Едновременно използване на две официални валути - рубла и гривна - в Крим ще бъде в сила до 1 януари 2016 година, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира днешно постановление на кримския парламент.

Още по темата
Официалната парична единица на Република Крим е руската рубла, а до 1 януари 2016 година официална валута ще бъде и украинската гривна, съобщи парламентът на сайта си.

До приемането на нормативно-правни актове на Република Крим в сферата на бюджетното и данъчното законодателство на територията на Автономна Република Крим ще действат разпоредбите на бюджетния и данъчния кодекс на Украйна, се посочва в постановлението.

Парламентът прие също временен статут на Банката на Крим. Организацията на обращението на наличните пари и изземането им от обращение на територията на Република Крим ще се извършва изключително от Банката на Крим, се уточнява в постановлението, като се допълва, че печалбата не е цел на институцията, пише БТА.

Междувременно кримският вицепремиер Рустам Темиргалиев съобщи, че регионът е създал нова централна банка и очаква да получи 30 милиона долара подкрепа от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Темиргалиев, цитиран от Интерфакс, посочи, че Русия ще изпрати на Крим 1 милиард рубли (30 милиона долара) "през идните дни" за стабилизиране на финансовото положение на полуострова. Вицепремиерът уточни, че впоследствие новата централна банка ще функционира като регионален клон на Руската централна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase