Снимка: Reuters
fallback

В светлината на украинската криза основният въпрос за Русия е "дали ще можем днес да се противим срещу санкциите, с които ни заплашват Европа и САЩ?", пише седмичникът "Аргументи недели".

След САЩ и Евросъюзът ще одобри в понеделник визови и финансови санкции срещу руски представители - може би и забрана за военнотехническо сътрудничество с Русия, но това ще означава "умерени щети за руската отбранителна промишленост", заявява "Ведомости".

Санкциите ще бъдат одобрени на среща на европейските външни министри в понеделник след неделния референдум в Крим за присъединяване към Русия. Списъкът още не е готов, но се знае, че няма да включва руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Освен европейски представители го обсъждат делегати от Швейцария и Япония, а във визовите санкции може да се включат Канада и Турция. Подобни санкции въведоха и САЩ, но списъкът с наказаните не е публикуван. Европейските санкции може да бъдат разширени, по-специално с ембарго върху оръжейните доставки за Русия, посочва вестникът.

Oще по темата
Връзките между руското министерство на отбраната и ресорните ведомства на страните от НАТО бяха прекъснати почти веднага, щом започнаха събитията в Крим. Ще продължат обаче инспекциите, контролиращи изпълнението на международни споразумения като договора СТАРТ-3 за съкращаване на нападателните въоръжения, заяви руският зам.-министър Анатолий Антонов.

Колкото до прекъсване на връзките в отбранителната промишленост, засега само шведската компания "Волво" заяви, че заради събитията в Украйна може да спре съвместната дейност на руската "Уралвагонзавод" с "Рено тръкс", разработващи колесен бронетранспортьор "Атом", отбелязва в. "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Най-големият руско-европейски проект в тази сфера за общо 1,2 милиарда евро е строежът на два хеликоптероносача тип "Мистрал" във Франция, но френският министър на отбраната Лоран Фабиюс заяви, че засега не се очертават санкции, свързани с този договор. В края на есента се очаква първият кораб - "Владивосток", да пристигне в Русия. Дори да последват санкции във връзка с проекта, "Владивосток" едва ли ще бъде реквизиран, смята руският военен експерт Михаил Барабанов.

В сътрудничество с европейски фирми Русия сглобява някои системи за своите въоръжени сили - например френски навигационен комплекс, но руските партньори на френската "Сажем" не знаят нищо за санкции.

Според служител от министерството на отбраната в Москва евентуални сурови санкции, спиращи доставките на електронни компоненти, ще изправят руската отбранителна индустрия пред сериозни, но не и непреодолими трудности. "Всички стратегически направления се осигуряват само с електроника руско производство", а недостигът на техника от ЕС ще стимулира местното производство, твърди Андрей Зверев, шеф на холдинга "Роселектроника".

"Независимая газета" анализира коментари за руско-украинската криза от страна на опозицията в Русия. Разрешението на руския парламент да се използват федерални войски в Крим е "грешка с извънредно опасни последици", смята Григорий Явлински, лидер на извънпарламентарната партия "Яблоко".

Според Михаил Касянов, оглавяващ друга сила извън парламента - РПР-ПАРНАС, кримските власти организират референдума за присъединяване към Русия твърде прибързано, вместо "за една година под контрола на ОССЕ" да осигурят "свобода и равенство на всички политически и обществени сили, за да представят своите
аргументи". Сега обаче плебисцитът "няма да е законен".

Украинската икономика е на ръба на катастрофата и кризата в крайна сметка ще удари всички - и Украйна, и ЕС, и САЩ, отбелязва милиардерът Михаил Прохоров, основател на "Гражданска платформа".

Всекидневникът цитира и Алексей Навални, водач на Партията на прогреса, нарекъл "великолепна агитация" обещанията на Москва да вдигне двойно бюджета на Крим, а заплатите там - четворно. "Така ще присъединим която щем държава. Хайде да обещаем четворно вдигане на заплатите и САЩ ще гласуват да влязат при нас като субект" на федерацията, иронизира руският опозиционер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Киро

преди 10 години

До АнонименИнтереса клати феса, да му мислят и в Австрия , защото без Руските туристи ще им загине туризма и магазините за луксозни стоки , а да не говорим за Унгария която получи изгоден кредит 10 млд евро от Русия защото ЕС нема пари къта ги за Украйна

61

НОВИНА

преди 10 години

ЕВРОСЪЮЗА ЗАПЛАШВА САЩ ЧЕ МОЖЕ ДА БЛОКИРА СВОБОДНИТЕ ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ АКО СЕКРЕТНИТЕ ИМ СЛУЖБИ НЕ ПРЕКРАТЯТ МАСОВОТО ДИГИТАЛНО ШПИОНИРАНЕ. ВНЕСЕНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ Е ПОДКРЕПЕНА ОТ БЛИЗО 90% ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА. Новини които в нашите пристрастни медии няма как да видим.

60

Sasho

преди 10 години

Kitai NIKOGA nyama da tragne protiv Shtatite i EU. Tova e pazara za kitaiskata produkciya i ako se naloji da izbirat te nyama da se pokolebayat da go napravyat. ZAshto si mislite che kitaicite sa priyateli na rusnacite?????

fallback