Снимка: Reuters
fallback

Украинският парламент одобри създаването на национална гвардия, която ще включва вероятно към 60 хиляди души, предаде Франс прес. Новата власт в Украйна се бои от нахлуване на руски войски в източните региони на страната, отбелязва агенцията.

Oще по темата

Законопроектът бе одобрен от присъстващите депутати без нито един глас против. Украинските власти посочиха, че гвардията, подчинена на вътрешното министерство, ще включва предимно доброволци от "групите за самоотбрана", създадени на Майдана - център на протестите срещу сваления режим на президента Виктор Янукович. Гвардейците ще отговарят най-вече за поддържане на реда, за сигурността на границите и борбата срещу тероризма.

Предвижда се гвардията да подпомага украинските въоръжени сили, наброяващи 130 000 души - половината наборници. Руската армия включва 845 000 военни.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви вчера, че Украйна създава гвардия "в отговор на предизвикателствата, срещу които е изправена" страната, напомня АФП. Според агенцията се подразбира влизането на руски сили в Крим, "южния полуостров, който е на път да бъде погълнат от Русия".

Според Парубий в армейските наборни пунктове са се явили вече към 40 000 доброволци и половината може би ще влязат в гвардията.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

без коментар

преди 10 години

odnoklassniki.ru/video/62440827286954-0

47

Анонимен

преди 10 години

До Анонименkaato ti tolkova otvoresn sho ne kajesh za AVGANNISTAN kakvo im se sluchi i tam tragnaxa da zavzemat ama nesho ne stana

46

Анонимен

преди 10 години

Като пристигнат Руските войски бойците на Украйна да бъдат с празни мехури и стомаси, за да не окалят терена, защото американците нямат пари за тази война. Този път Катар и Саудитска арабия няма да дават помощи на американските им партньори.

fallback