Снимка: Reuters
fallback

Властите в украинския град Севастопол обявиха руския за официален език на държавния документооборот. Наредба за това подписа днес и. д. началник на градската държавна администрация Дмитрий Белик, предаде ИТАР-ТАСС.

Oще по темата
В документа решението се мотивира с "нормите на международното право, доколкото руският е роден език за огромното мнозинство жители на града".

Досега всички градски органи на властта бяха принудени да пишат официалните документи на украински, пояснява агенцията.

Украински закон гарантираше на недържавните езици в страната т. нар. регионален статут там, където са родни за над 10 на сто от населението. Новите власти в Украйна обаче отмениха този закон, макар по-късно да заявиха, че и. д. президент Олександър Турчинов ще наложи вето на решението за отмяна.

Наред с други области от Южна и Източна Украйна и автономен Крим Севастопол не признава новите власти в Киев за легитимни. Крим насрочи за 16 март референдум за присъединяване към Русия, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Междувременно властите на автономната република Крим планират утре, 11 март, да представят проект за преминаване към зоната на рублата, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на премиера на Крим Сергей Аксьонов.

"Още утре ще представим проект за преминаването на автономната република към зоната на рублата. Ще се постараем да направим смяната на валутата безболезнена за гражданите и бизнеса", допълва Аксьонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

морски

преди 10 години

Няма връщане назад вече,Украйна да се сбогува с Крим,Севастопол,южните и източни области.А на Путин му казвам само едно - смачкай всички останали главорези в Киев!!!

66

Крим

преди 10 години

До Анонимен 79Съжалявам, вие не сте добре запознат с историята на Древна Русия, за да споря с Ви няма смисъл.

65

Анонимен

преди 10 години

До КримЕй тъпчо ,прави разлика между език и писменост .Руснаците пишат с нашата азбука ,като са я видоизменили малко ,заради различията в езиците .Руснаците си говорят на Славянски език ,ние си говорим Българският език ,един от най древните на тази земя .Нашият език е аналитичен Славянския е синтетичен .Ние няма падежи в езика си те имат ,и тн .Затова първо чети ,а после пиши ,за да не се излагаш по форумите

fallback