Снимка: Reuters

Малайзия разшири зоната за издирвателната и спасителна операция за изчезналия пътнически самолет на "Малейжа еърлайнс" с 239 пътници на борда, след като и третият ден по издирването му не даде резултат, съобщи ДПА, цитирайки висш малайзийски авиационен служител.

Главният директор на департамента за гражданска авиация Азхарудин Абдул Рахман каза, че радиусът на зоната за издирване ще бъде удвоен до 100 морски мили около малайзийската планина Игари, където самолетът "Боинг 777-200" е бил забелязан от радарите за последен път. Той добави, че по преценка на експертите голямото петролно петно, забелязано в неделя в морето край северната провинция Келантан, не е от самолет.

Виетнамски служители пък съобщиха, че плаващият предмет, приличащ на преобърнат спасителен сал, забелязан по-рано през деня, също не е част от изчезналия малайзийски самолет. Катер констатирал, че обрасналият с водорасли обект е бил дълго време във водата и няма нищо общо със самолета. Боингът, излетял от Куала Лумпур за Пекин призори в събота, изчезнал от радарите след едночасов полет и се предполага, че се е разбил в Южнокитайско море.

Още по темата
Азхарудин каза още, че двамата подозрителни пътници, качили се на борда на самолета с крадени паспорти, нямат азиатска външност, както заяви по-рано малайзийският вътрешен министър Захид Хамиди. "Ние прегледахме няколко пъти видеозаписите и снимките и вече можем да потвърдим, че те не са азиатци", отбеляза той.

Според главния малайзийски полицейски инспектор ген. Халид Абу Бакар единият от двамата подозрителни пътници вече е идентифициран с помощта на международна разузнавателна агенция. Той обаче не даде повече подробности.

Азхарудин каза, че Малайзия разглежда случая от всички ъгли, за да намери отговор на изчезването на самолета, включително и вероятността той да е бил отвлечен. Малайзийски служител предположи в неделя, че машината може да е направила обратен завой, преди да изчезне. Други 5-има пътници не са се качили на самолета, а багажът им също е бил свален преди отлитането, каза още Азхарудин.

Над 30 самолета и 40 кораба участват в издирвателната операция в Южнокитайско море, съобщи командващият въоръжените сили на Малайзия Зулкифели Зин. В тях не влизат виетнамските кораби и самолети, търсещи във виетнамски териториални води. Китайското правителство изпрати екип от експерти в Куала Лумпур в помощ на издирвателната операция. На борда на самолета е имало154-ма китайски пътници, припомня ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase