Тимошенко и Кличко. Снимка: Ройтерс
fallback

Генералната прокуратура на Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд за обявяване за незаконно решението на парламента на Автономна република Крим за провеждане на референдум, предаде ИТАР-ТАСС.
"Това решение посяга на териториалната цялост на Украйна, което налага намесата на органите на прокуратурата", се казва в изявление на ведомството.

Вчера парламентът на Крим реши на 16 март да се състои референдум, на който да се определи дали украинската автономна република да се присъедини към Русия.

Бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко призова Европа да предприеме строги мерки срещу опита на Крим да се присъедини към Русия и предупреди, че в противен случай Москва ще превземе и останалата част от Украйна и ще дестабилизира континента, предаде Ройтерс.

"Ако разрешим на Русия на 16 март под дулата на оръжията да организира референдум за анексирането на Крим, ще загубим Украйна и стабилността в цял свят. Ако няма навременна подкрепа за Украйна, истинска подкрепа, трудно може да се предскажат последствията от бездействието", заяви Тимошенко на конгреса на Европейската народна партия в Дъблин.

Тимошенко, която е била два пъти премиер на Украйна и е сред фаворитите да стане следващият й президент, заяви, че Украйна е твърде слаба да се противопостави на Москва сама и че не трябва да се изключва употребата на военна сила срещу Русия.

Oще по темата
"Спирането на руската агресия не е само въпрос на постигане на свобода за Украйна. Говорим за свободата на целия регион. Говорим за война или мир в Европа", каза тя.

Тимошенко призова САЩ и Великобритания като страни по Будапещенския меморандум от 1994 г., с който се гарантира териториалната цялост на Украйна, да посредничат за преговори с Москва. Тя отбеляза, че Украйна все още се надява, че ще може да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, което предишният президент Виктор Янукович отказа да сключи.

"Силно се надявам, че преди или след президентските избори (на 25 май) ще подпишем споразумение за асоцииране с ЕС", каза Тимошенко.

Лидерът на украинската партия "УДАР" Виталий Кличко призова Европа да окаже още помощ на Украйна, като заяви пред конгреса на Европейската народна партия в Дъблин: "Ние сме европейци", предаде ДПА.

Той припомни, че след падането на Желязната завеса другите източноевропейски страни са направили реформи и сега са членове на ЕС. "В Украйна не се случваше нищо в продължение на 20 години", каза Кличко пред делегатите и отбеляза, че жизненият стандарт на украинците е далеч под този в останалата част на Европа, въпреки че по географско положение и по манталитет те са част от континента.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 години

Спокойно Донбас вече се надига, Украйна не може да се протовопостави на хората, които искат да живеят в Русия.

35

До 40

преди 10 години

Кажи си мнението , не обвинявай сайта .Кажи няколко умнотий !

34

Анонимен

преди 10 години

Eдин "човек" нацъка плюсчета набързо.Е.ати тъпият сайт!

fallback