Снимка: БТА

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" премина следобед през пролива Босфора, за да участва в учение в Черно море, в разгара на противопоставянето между САЩ и Русия по въпроса за Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Тракстън" напусна вчера сутринта натовската база Суда на остров Крит. Американският военноморски флот съобщи снощи, че бойният кораб ще участва в учение с военноморските сили на България и Румъния, предвидено много преди отплаването му от САЩ.

След отстраняването от власт на проруския украински президент Виктор Янукович разполагането на руски сили около стратегическите зони на Крим предизвиква силно дипломатическо напрежение между Русия и Запада, който реши да предприеме санкции срещу Москва.

Във вторник два руски военни кораба преминаха през Босфора на път за Черно море и базата им в Севастопол в автономната република Крим. Фрегата на украинския военноморски флот също навлезе в Черно море, припомня агенцията.

По-рано днес от пресслужбата на военния ни флот във Варна съобщиха, че българска фрегата ще вземе участие в съвместно учение на Военноморските сили на България, Румъния и САЩ, което ще се проведе на 11 март в северозападната част на Черно море.

В епизодите ще се включат три румънски кораба и един американски. Учението е планирано през 2013 година и е част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави, то няма връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море, уточняват от флота. Американският кораб ще посети пристанище Варна от 12 до 14 март.

По-късно от щаба на Военноморските сили във Варна уточниха, че учението с участието на кораби от България, Румъния и САЩ ще се състои на 11 март югоизточно от град Констанца. Основната му цел е да се повиши оперативната съвместимост между екипажи от държави-членки на НАТО и да се подобри взаимното им разбирателство на море.

От българска страна в учението ще участва фрегата "Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. Румънските ВМС ще се представят с 3 кораба, а американските - с ескадрен миноносец "TRUXTUN". В плана на учението са включени мероприятия по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, се посочва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase