Снимка БТА

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви, че блокира решението на парламента на Крим за произвеждане на референдум за присъединяване на автономната република към Русия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. В телевизионно обръщение Турчинов определи този ход като незаконен, фарс и престъпление, организирано от руската армия.

Украинският временен президент призова за свикване на предсрочни избори за парламент на Крим. Върховната рада на Украйна ще инициира съответните процедури за блокиране на решението на Върховния съвет на Крим и за неговото разпускане, обяви той.

Още по темата

Парламентът на Крим свика референдум за присъединяване на украинската автономна република към Русия на 16 март. На закрито заседание по-късно днес Върховният съвет на Крим прие резолюция за прекъсване на всички връзки с централната украинска власт в Киев, предаде ДПА. Кримският парламент си присвои правомощието да назначава и уволнява всички ръководители на изпълнителната власт в украинската автономна република -  досега прерогатив главно на украинското правителство. Той освен това реши кримските регионални министерства и агенции да отговарят само пред местните власти, но не и пред Киев.

Водачът на украинската партия УДАР Виталий Кличко определи днес като "огромна провокация" решението на парламента на Крим да поиска присъединяване на автономната република към Русия, предаде Франс прес.
"Това е огромна провокация срещу Украйна и е неконституционно", заяви бившият световен шампион по бокс пред журналисти в Дъблин, където участва в конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) наред с бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Украйна трябва да бъде независима държава. Това, което се случва във връзка с Крим, е провокация", добави кандидатът за украинския президентски пост, говорейки на малка демонстрация срещу руската намеса в украинската криза.

Съединените щати и Канада също определиха свикания референдум за присъединяване на украинската автономна република Крим към Русия за незаконен. Това допитване нарушава конституцията на Украйна. Съединените щати няма да признаят този референдум, заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Канада няма да признае този референдум. Той е организиран в условията на незаконна военна окупация от страна на Русия, заяви канадският премиер Стивън Харпър. Произвеждането на референдум за присъединяване на Крим към Русия ще бъде в нарушение на международното право, предупреди Обама, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase