Снимка: архив, Reuters
fallback

Руският президент Владимир Путин обяви, че използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа.

Oще по темата
Той все пак предупреди, че ако в Източна Украйна започнат безредици, Кремъл си запазва правото да използва всички налични средства.

Според него въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници.

"Русия няма да провокира сепаратистки действия на полуострова", зарече се той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Путин обаче настоя жителите на Крим да имат равни права в оформянето бъдещето на Украйна.

"Те имат същото право на самоопределяне като Косово", коментира руският президент, но отрече страната му да има намерения да присъедини автономната област.

На нарочно свикана пресконференция Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта.

"Оценката за това, което се случва в Киев, в Украйна като цяло – оценката може да бъде само една – това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта", каза той.

По думите му сваленият от Върховната рада украински президент Виктор Янукович не е давал заповеди да се стреля срещу демонстранти.

"Янукович е легитимният президент, но няма власт. Украинският парламент е легитимен, но не и останалата част, включително временният президент", продължи руският държавен глава.

"Той се съгласи с всичко, което опозицията поиска. Янукович щеше да бъде убит, ако беше останал в Украйна", заяви Путин и призна, че преди два дни се е срещнал с Янукович в Русия и той е невредим.

Владимир Путин потвърди информациите, че Янукович е поискал Русия да използва военна сила в Украйна.

"Няма нужда да изпращаме военни сили в Украйна. Разполагането на военни сили е последното нещо, което ще направим, но си запазваме правото за това, за да защитим руснаците в Украйна", заяви още веднъж той.

Руският президент заяви, че украинският народ е искал промяна, но не трябва да се поощряват незаконни, противоконституционни действия.

"Ако в Украйна се произведат избори в сегашната обстановка на "терор", Русия няма да признае резултатите", категоричен бе той.

Владимир Путин предупреди, че евентуални санкции над Русия ще се обърнат срещу Запада.

По думите му Русия е готова да бъде домакин на конференцията на Г-8 в Сочи, но ако западните лидери не искат да отидат, "не е нужно да го правят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

332

Анонимен

преди 10 години

До ЯВЕЯВа бе я ходи се прегледаи хахахаха ,еѝ колко заблудени овце има още!!!!! тцтцтцтц

331

Някой си !

преди 10 години

До АнонименЧети бре човек, руските войски са в Крим но в базите си за които плаща на Украйна всеки месец по 95милиона $. А за тези бази си има сключен договор между двете страни. Мислиш ли, че ако Путин реши да вкара войски в Украйна има кой да го спре. Може би САЩ или Запада, да, да ама не. Защото за разлика от Ирак, Либия и т.н. сега ракети ще падат и в техния двор. А техния народ има повече да губи от обикновения руснак !!!

330

Анонимен

преди 10 години

Не мога да разбера...Украйна си е самостоятелна държава по всички норми на международното право.Става дума за руски войски в чужда суверена държава .Драскачите "***"имат ли някаква нишка с главния мозък ,като обясняват колко голям бил Путин...

fallback