Снимка: БТА
fallback

Разрешаването на кризата в Украйна е задача преди всичко на украинците, а нестабилността там ще има негативно влияние върху целия регион. Това е заявил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин - турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдили "острата кризисна ситуация в Украйна, и по-специално развитието на събитията в Крим в последно време", съобщиха от пресслужбата на Кремъл и източници от офиса на турския премиер.

За преодоляване на настоящата криза трябва да бъдат спазени основните принципи на международното право и междудържавните отношения, е посочил Ердоган, според източници от офиса на премиера, цитирани от Анадолската агенция.

Путин и Ердоган "са се договорили да поддържат контакт по този въпрос на различни нива", посочва ИТАР-ТАСС, като отбелязва, че разговорът е бил проведен по инициатива на турската страна.

Междувременно бяха оповестени реакциите на турски министри във връзка ситуацията в Крим, пише БТА. Турският министър за Европейския съюз призова Русия да прояви здрав разум, заявявайки, че като страна гарант тя трябва да работи по-усилено от която и да било друга държава за териториалната цялост и мира в Украйна, съобщава новинарският сайт Уърлд булитин.

Oще по темата

В отговор на журналистически въпроси Мевлют Чавушоглу коментира нарастващото напрежение в Украйна и Крим."Телефонната дипломация досега се провали. Не смятаме, че на този етап ще проработи каквато и да било телефонна дипломация", каза министърът. По отношение на информациите за руски ултиматум към
украинските сили в Крим Чавушоглу каза, че Турция винаги е критикувала подход към Украйна от типа "или сте с нас, или против нас".

"Неприемливо е Русия да влиза в независима държава със силите си. Това противоречи също на международните споразумения", заяви той. Министърът за ЕС каза още, че Турция би направила всичко възможно, за да попречи на конфликт или война чрез насърчаване на дипломацията.

"Затова и нашият външен министър посети преди няколко дни Украйна. Проблемът обаче сега е в една ситуация, където реакцията на Турция няма да е достатъчна и ще са нужни повече действия", допълни Чавушоглу.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция винаги ще подкрепя кримските татари, а позицията и на турския президент, и на премиера е, че не може да бъдат безразлични към всеки един въпрос, засягащ "сънародниците ни в Крим или някъде другаде по света", посочва Уърлд булитин.

"Където нашите братя и сестри страдат, ние ще сме първите, които ще им помогнем," каза Давутоглу.
В Автономна република Крим живеят приблизително 280 хиляди кримски татари, които съставят около 13 процента от общото население, по данни на турското министерство на външните работи. Значението на полуостров Крим има дълбоки исторически корени за Турция, а кримските татари, които живеят там, са
представители на тюркските народи и говорят на език, близък до турския.

Турският вицепремиер Емруллах Ишлер определи териториалната цялост, стабилност и благоденствието на Украйна като особено важни за турската външна политика и подчерта значението на политическата стабилност на Украйна за другите източноевропейски държави. По отношение на Крим вицепремиерът изтъкна, че полуостровът е част от територията на Украйна.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин също са обсъдили положението в Украйна в телефонен разговор и са на близки позиции, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В разговора двамата президенти изразили надежда, че "предприетите от руското държавно ръководство стъпки ще понижат обществено-политическото напрежение и ще гарантират сигурността на рускоезичните граждани в Крим и в източните области на Украйна", се казва в изявлението на руското президентство.

По-рано руският президент заяви, че използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа. Държавният глава е наредил на военнослужещите, участващи във военни учения, да се завърнат в базите си.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Един от всички

преди 10 години

До Кандидат психопат!!!То, че Сталин е е бил много в ред но няма как да се отрече, че спаси света /в това число Англия и САЩ/ от Хитлер. И не забравяй, че не РУСИЯ а САЩ бомбардираха Сърбия, не РУСИЯ а САЩ махлуха в Ирак, Либия и на още много места, уж в защита на демокрацията и мира /баси, защита на мира с война, ужас/. Но това бяха места далеееч от САЩ. Но сега нещата са други, намесят ли се ракети ще падат и в САЩ. А американците имат много повече да губят от обикновения руснак.

145

х

преди 10 години

До НегоТо добре ,че Путин и Ердоган засега само се цункат.Щото в харема на Доган е пълно с евнуси.то там Волен,Сергей,Бареков...

144

supernova®

преди 10 години

Ей, НОВА ТВ! Кажи ми пак какво да не правя, другарко дружинна!Цял свят видя на чичо *** корабчетата, смальотчетата и оловните войничета, само гуреливия поглед, вперен в "светлото бъдеще" не мой да стигне дотам!By the way - отново сте на опашката с кофти преведените си лъжи за Майдана, не случайно на такива като вас им викат "диванные войска, корпус медленного реагирования" :D

fallback