Джон Кери. Снимка БТА
fallback

Американският държавен секретар Джон Кери днес осъди като "невероятен акт на агресия" руските действия в Украйна и заплаши с "много сериозни последици" от страна на САЩ и други държави, включително санкции и икономическа изолация на Русия, предаде Ройтерс.

"В 21-ви век просто не се дръжте като в 19-и век, нахлувайки в друга страна по напълно изфабрикуван претекст", заяви Кери в предаване на Си Би Ес.

Той обаче допълни, че Русия все още има възможности за верен избор, който да успокои кризата.

Oще по темата

"Това е невероятен акт на агресия. Това е потресаващ, своенравен избор на президента (Владимир) Путин да нахлуе в друга страна. Русия нарушава суверенитета на Украйна", отбеляза държавният секретар на САЩ.

Кери, цитиран от Франс прес, предупреди Русия, че рискува да загуби мястото си в Г-8, ако извърши военно нахлуване в украинската автономна република Крим.

"Президентът Владимир Путин може да не домакинства срещата  на Г-8 в Сочи и дори може да не остане в Г-8", заяви Кери в интервю за американската телевизия Ен Би Си. След като по-рано днес САЩ и Франция обявиха, че прекратяват подготовката си за срещата на върха на Г-8, насрочена през юни  в Сочи, Великобритания се присъедини към тях, съобщавайки, че  нейни представители няма да участват в подготвителните срещи за  форума, предаде АФП.

Преди отпътуването си за Киев британският външен министър  Уилям Хейг обясни, че в отсъствието на диалог между Москва и Киев трябва да се потърсят други начини за убеждаване на двете страни да започнат преговори под егидата на ООН или на  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Ще  има единен дипломатически отговор и Русия трябва сериозно да се замисли върху това, подчерта Хейг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира грубите думи на Джон Кери, предаде Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

638

изодзадзе

преди 10 години

Невероятен акт ще бъде,магаре да ти го напраска отзад,ще гледаш по същия начин.

637

Ха Ха

преди 10 години

Това звучи като виц от устата на най-големия световен агресор. Как ли се смеят в Ирак

636

напукан

преди 10 години

русия никога няма да дадът украйна!!!гответе се за запас-война иде

fallback