Олександър Турчинов Снимка¨Reuters
fallback

Председателят на парламента на Украйна, изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов обяви, че е издал заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ, предаде ИТАР-ТАСС.

Действията на Киев са в отговор на решението на руския парламент, който разреши на президента Владимир Путин да изпрати руски военни части в Украйна "до нормализиране на обстановката там".

Премиерът Арсений Яценюк заяви от своя страна: "Убедени сме, че Русия няма да предприеме интервенция, понеже това ще означава война и край на всякакви отношения между двете страни".

Той съобщи, че е имал телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев, по време на който е поискал Русия да върне черноморските си сили в казармите им, за да намали напрежението. Военна интервенция е недопустима, понеже би била нарушение на всички международни договори", подчерта той.

Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост, предаде Ройтерс. Украинският министър на външните работи Андрий Дешчица заяви, че е провел разговори с представители на САЩ и на ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на Украйна заради това, което украинският премиер описа по-рано днес като руска агресия.

Искане е било отправено към НАТО да обмисли използването на всички възможности за защита на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, украинския народ и ядрените обекти на украинската територия, поясни украинският министър на външните работи. Той каза, че засега не е могъл да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров.

Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош пък призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция.

Съответното обръщение било поместено на страницата на "Десния сектор" в социалната мрежа "ВКонтакте".

Oще по темата
"Украинците винаги са подкрепяли освободителната борба на чеченския и другите народи от Кавказ. Сега дойде време вие да подкрепяте Украйна. Като лидер на "Десния сектор" ви призовавам да активизирате борбата. Русия не е толкова силна, колкото ви се струва", гласяло съобщението според ИТАР-ТАСС. 

Агенцията припомня, че Ярош по време на първата военна кампания в Чечения е бил сред неколцината украински бойци, участвали в бойни действия срещу руските войски.

В отговор пълномощният представител на министерството на външните работи на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов в микроблога си в Туитър написал :"Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът!? Ще има ли реакция оттам?"

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

330

нато да го духа

преди 10 години

нато да го духа ... вижте символа на нато, обърнат християнски кръст ... изводите са за вас, ... сатанисти или кво ??? NATO = OTAN is one of the versions of Wodin, Odin and Wodin. The Viking Father God. Also God of death, war, wind and sea. He has grim features, has one eye missing and rides a six legged steed called Gungnir, he also has to pet wolves - but I forgot their names... he may also have ravens? НАТО името им значи бог на войната, символа им е сатанински ...

329

роу

преди 10 години

Ново назначения ГЛАВНОКОМАНДВАЩ УКРАИНСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ Е ПРЕМИНАЛ НА СТРАНАТА НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КРИМ И Е ДАЛ КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ НА КРИМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ НА КРИМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СА ДАЛИ И 90% ОТ ЛИЧНИЯ СЪСТАВ НА АРМИЯТА НАМИРАЩА СЕ НА ПОЛУОСТРОВА.ПРИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕСИ РУСКАТА АРМИЯ...ТОВА Е ИСТИНАТА...НАРОДА НЕ ИСКА ЕУ И САЩ.....А НАС НИ ЛЪЖАТ...

328

болгар

преди 10 години

Не само Крим от украина трябва да се отдели и република Болгар която е населена с етнически българи. Като нещеш мира на ти секира ! това се отнася за майнадана на украиските продажници който сами си съсипаха страната като избраха Европеиската мизерия. Ама Евро и Америка сега мълчи пари нема спасявайте се ! Сигурно правят мобилзация да искарат зимата иначе ще умрат от глад и студ без руския газ

fallback