Снимка: архив Ройтерс

Италианската столица Рим е на ръба на фалита, ако градските власти не получат спешно 485 млн. евро.

Премиерът на страната Матео Ренци се оказа под сериозен натиск, тъй като финансовото състояние на столицата не е стабилно, след като парламентът отхвърли законопрект, който щеше да донесе на Рим свежи средства, пише Telegraph.

Кметът на града Иняцио Марино обяви, че ако не бъде предоставено необходимото финансиране, в неделя ще бъдат спрени всички комунални услуги, включително общественият транспорт.

Марино заяви, че Ренци е обещал да бъдат предприети спешни мерки за подпомагане на града. По думите на кмета на Рим от началото на март столицата няма да има средства за заплати на 25 хил. служители, както и за гориво за автобусите, за издръжката на детски градини и за събиране на боклук.

"Рим губи пари в продължение на десетилетия", категоричен е Марино.

В момента дори няма достатъчно средства за организирането на канонизацията на папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII, което е събитие от световен мащаб.

"С парите, които имаме в бюджета точно сега, мога да правя ремонт на всяка улица в Рим на всеки 52 години. Това не е истинска поддръжка", коментира кметът. Той изтъкна, че въпросът за спасяването на града не е само в негови ръце, но и в тези на премиера Матео Ренци.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase