Кристин Лагард. Снимка: Reuters

Украинските власти са поискали финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ), съобщи управляващият директор на фонда Кристин Лагард в изявление, цитирано от Bloomberg.

"Готови сме да откликнем и в идните дни ще изпратим екип от МВФ в Киев, който да започне предварителен диалог с властите“, посочва Лагард в изявление, разпространено по електронната поща.

Още по темата

"Това ще даде възможност на МВФ да направи обичайната си техническа независима оценка на икономическата ситуация в Украйна и същевременно да започне обсъждания с властите на реформи в политиката, които биха могли да формират основата на програма, подкрепена от Фонда", посочи Лагард.

По-рано днес Арсений Яценюк, когото украинският парламент одобри за премиер на страната, обяви, че осигуряването на нов заем от МВФ е жизненоважно, за да може националната валута да се стабилизира.

Украинската гривна достигна рекорден минимум днес поради опасенията, че централната банка е в безизходица заради намаляващите резерви в чужда валута.

Същевременно източник от обкръжението на отстранения президент на Украйна Виктор Янукович заяви, че бившият вече държавен глава на страната ще даде пресконференция от Ростов на Дон в петък, 28 февруари, от 15,00 часа.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase