Снимка: Bulgaria On Air
fallback

От всички сценарии в Украйна най-лошият е липса на решения. Трябва да се излезе от омагьосания кръг, в който Европейският съюз (ЕС) се опитва да помогне, а Русия пречи, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Според него Украйна не е толкова зле откъм макроикономически показатели и истинският проблем се корени в огромния политически риск и фактът, че дори да бъде отпуснат заем на страната, няма кой да подпише документите за него.

„Киев може да успее чрез финансиране да се възстанови финансово и икономически, но парите няма да помогнат за зейналите бразди между народа. Тази дупка е истинското предизвикателство за всеки, който дойде на власт. Сега са нужни много усилия, за да се предотврати приятелски и братски народи да станат смъртни врагове“, обясни Василев.

Българската позиция по случващото се в Украйна трябва да бъде по-активна, допълни той. Страната ни е свикнала да бъде консуматор на европейската външна политика, но сега ситуацията е по-различна и изисква точна реакция.“Все още имаме проблем с еманципацията спрямо политиката на Русия. Много хора в България изпитват трудност да осъзнаят, че в Украйна, Русия и ЕС си противостоят и ние като член на общността трябва да вземем позиция, която е против Русия. Това е изключително трудно решение“, допълни дипломатът.

Василев уточни, че в условията на конфронтация са застрашени енергийните проекти в България, особено „Южен поток“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Blizak Iztok

преди 10 години

Маркс и Енгелс са немци, от еврейски произход, именно те движат нещата в Украйна, а и в България, честита ви нова ивритска азбука либерал умити мозъци

17

Анонимен

преди 10 години

ИЛИЯНЧО ,ХАЙДЕ ИЗПЪЛНИ НИ ПОРЪЧКАТА СЛУЗЕС *** ТАКЪВ ИЗЛЕЗЕ ПИОПО ТВ.ПРОЧЕТЕ СИ ЛИСТЧЕТО ДЕТО ТИ ГО ДАДОХА ОТ СВИНАГОГАТА , ЗАТОВА ХАЙДА СЕГА БЯГАЙ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ(ИЗРАЕЛ) ДА СИ ПОЛУЧИШ ХОНОРАРА ,*** ДОЛЕН..ДРУГ Е ВЪПРОСА,ЧЕ ЗАНЯТИЕТО ТИ БЕШЕ НАХАЛОСТ,ЗАЩОТО КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ НА ХОРАТА ВИЖДАМ,ЧЕ ВЕЧЕ НЕМА БУДАЛИ ДА СЕ ВЪРЗВАТ НА ЕВРЕЙСКИТЕ,ПАРДОН ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ(ЦЕННОСТИ)

16

Анонимен

преди 10 години

тоя първо да погледне ббс на първа страница джон кери- това не е война изток запад искаме да работим с русия

fallback