Снимка: Reuters

Няколко хиляди души се намират днес на Площада на независимостта (Майдана) в Киев и на прилежащите улици - "Институтска" и "Грушевски", предаде ИТАР-ТАСС. През последните дни външният вид на центъра на Киев почти не се е променил, освен че "територията на протестите" се е разширила и към правителствения квартал.

Главната улица "Крешчатик" както и преди е преградена. Нощем тук докарват чували с пясък за укрепване на барикадите. Купчините от автогуми и павета не намаляват. Палатките на протестиращите си стоят на същите места, в тях продължават да функционират различни "щабове".

Още по темата
Всички кафенета, магазини, банки, разположени на съседните до площада сгради на "Крешчатик", са заети от протестиращите. Тук се намират "отрядите на самоотбраната", в които продължават да се записват доброволци. Навсякъде на Майдана са издигнати постаменти, на които хората оставят цвета и свещи в памет на загиналите при масовите безредици. На сцената свещеници от различни вероизповедания служат панихиди.

Над Паметника на свободата висят плакати "Това не е победа. Борбата продължава", "Юлия е освободена, а момчетата остават в затвора". Улиците "Институтска" и "Грушевски" са потънали в цветя, по дърветата висят портрети на загиналите тук хора. Много минувачи плачат.

Настроенията на хората се менят с приближаването съм сградата на Върховната Рада, където заседава парламентът.  Разкошните лимузини на депутатите, паркирани в правителствения квартал, предизвикват глухо раздразнение сред множеството.

Периметърът около сградата на парламента се контролира от отреди на "Десен сектор". На пилона пред парадния вход на сградата виси червено-черното знаме на организацията.

От тълпата искат решителни действия, чиято същност се свежда до две основни точки: първо, "да се назоват имената на престъпниците", и второ, "да се отнеме от депутатите всичко, което са награбили, и то да се подели".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase