Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият украински президент Виктор Янукович е издирван за масови убийства на цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Новината съобщи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков в акаунта си във Facebook.

Той посочи, че е издадена заповед за арест на бившия държавен глава и че срещу него и други длъжностни лица е започнало дело за извършено углавно престъпление.

Oще по темата
Вътрешният министър поясни, че Янукович заедно с шефа на президентската администрация Андрий Клюев с коли са се отправили от Балаклава, в Крим, в неизвестна посока и с тях няма никаква връзка, предаде Интерфакс.

На 21 февруари Янукович и Клюев за излетели с хеликоптер от Киев за Харков, поясни министърът. В Харков те трябвало да участват в конференцията на депутатите от Партията на регионите, състояла се на 22 февруари. Двамата са пренощували в държавна резиденция в Харков и после вертолетът е потеглил по посока на летището в Донецк.

Там Янукович и шефът на неговата президентска администрация се опитали да отпътуват с два частни самолета от типа Фалкон, но граничните служби са осуетили този опит. После Янукович отседнал в държавната резиденция в Донецк, където останал няколко часа.

На 22 февруари късно вечерта с автомобил Янукович пристигнал в Крим. На 23 февруари той е бил там, като отседнал в един от местните частни санаториуми. Целенасочено е отбягвал вече държавните резиденции.

Когато научил за решението на парламента да назначи за временен президент на Украйна Олександър Турчинов, Янукович напуснал спешно санаториума и се отправил към летището Белбек.

Той така и не стигнал до там, а спрял в частна резиденция в района на Балаклава. Там събрал охранителите си и попитал кои от тях ще го съпровождат оттук нататък и кои ще го изоставят. Част от охранителите му изразили желание да останат и Янукович се сбогувал с тях. На тях той предал и официален отказ от държавна охрана. Онези охранители, които решили все пак да го съпроводят, били лишени от държавното си оръжие, пише БТА.

От Балаклава Янукович заминал в неизвестна посока.

Представителят на Янукович в украинския парламент Юрий Мирошниченко заяви вчера, че местонахождението на държавния глава е неизвестно. Мирошниченко каза, че няма връзка с него и че не знае къде се намира Янукович.

В събота пък бе съобщено, че Янукович се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на необходимите документи.

Междувременно най-малко хиляда привърженици на Евромайдана окупират сградата на областната администрация в североизточния град Харков. Пред централния вход са издигнати барикади и дежурят "постове за самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

В момента наоколо няма привърженици на действащите местни власти, при все че през нощта бяха дошли няколко хиляди. Пътното платно край сградата не е затворено за превозни средства, посочва агенцията.

Опозиционерите в сградата са открили на партера пункт за медицинска помощ и импровизирана столова. На по-горния етаж са се установили лидерите на харковския Майдан, също и някои групи с радикални нагласи.

Очаква се да пристигне губернаторът Михайло Добкин, който е насрочил днес преди обяд среща с журналисти, но още не се знае дали той ще успее да влезе в сградата. Вчера опозиционерите не пуснаха там нито Добкин, нито кмета на Харков Генадий Кернес. Двамата обаче увериха, че нямат намерение да подадат оставка, напомня агенцията, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

...

преди 10 години

Има странни хора който си мислят, че ако Украйна тръгне по пътя на ЕС и ще се управи, други пък си мислят, че само с Путин Украйна има шанс .. Истината е, че само безпрецедентни мерки биха биха ги спасили от тотална катастрофа, но за момента никой не може да им предложи такива и най важното, ТЕ не трябва да бъдат предложени или наложени от никоя външна страна ! А в страна на роби като Украйна това изглежда невъзможно, именно заради това съм категоричен, че в Украйна предстоят трудни години !

205

...

преди 10 години

Мдаа.. НЯМА управия за Украйна ! Още преди 10-11 години наблюдавайки политическите процеси споделих, че е въпрос на време Украйна да се случи нещо като в България през 97-***! Мда ама, НЕ ситуацията в Украйна ще е много по тежка ! На практика това е една фалирала държава, но за разлика от Гърция тях няма кой да ги спаси ! Противовесът в страната само спомага крахът да е неизбежен и жесток ! Ако се направи анализ на украинската икономика става ясно, че нямат никакъв шанс в една конкурентна среда !

204

Анонимен

преди 10 години

Алооооо позитанооо я кажете-като е толкоз невинен, що бяга ***?

fallback