Снимка: Reuters
fallback

Министерството на външните работи на Русия изрази възмущение от поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София, предаде ИТАР-ТАСС.

„С чувство на дълбоко възмущение беше посрещната в Русия новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на столицата на България - София през нощта срещу 23 февруари“, се казва в коментар на руското външно министерство.

Oще по темата
В министерството на външните работи на България е изпратена протестна нота с искане за „провеждане на щателно разследване на този хулигански инцидент, привличане под отговорност на виновните в противоправните действия и предприемане на съответните мерки за привеждане на мемориала в ред“, съобщиха от ведомството.

Москва разчита, че официалните български власти „ще предприемат всички необходими мерки за недопускане на гавра с паметта на съветските воини, паднали в името на освобождението на България и Европа от нацизма“.

На 23 февруари – деня, в който през 1918 г. е създадена Червената армия и който днес се празнува в Русия като Ден на защитниците на отечеството, паметникът на Съветската армия в София осъмна с изрисувано украинско знаме и надписи  "Слава на Украйна" и "Капутин“, а една от скулптурните фигури също беше оцветена с цветовете на украинското знаме – синьо и жълто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

327

Made in Varna

преди 10 години

Че защо протестират тия? Нали уж Русия не е ссср!?

326

Анонимен

преди 10 години

До Антон / 381Хехе, Западният фронт не е бил само в Нормандия ! Война се е водила и в Атлантическия океан, и в северна Африка, и във Великобритания, а също е имало френска съпротива. Да не забравяме, че именно западняците залавят една от шифровъчните машини на Хитлер, което изиграва огромно значение за хода на войната.

325

Слави

преди 10 години

До 392: ДЪЛГА ПАМЕТХей, лъжльо неграмотен. Спри да измисляш - листова стомана от Англия и САЩ за комунистите да си направят танкове. Това е голям виц - виж историята на Т-34 и тогава пиши простотии. Танка възниква под друго име преди нападението над СССР. Жалък си с лъжите си.

fallback