Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Случващото се в Украйна може да бъде интерпретирано като „скоротечен държавен рестарт, който крие от днес нататък доста неизвестни”, заяви в ефира на Bulgaria On Air Румен Данов, съветник по националната сигурност на президента Желю Желев. Данов допълни, че в такива условия на бързи преобръщания на пластовете не е изключено да се появят нови лидери, а тези, които са довели събитията дотук, да бъдат заклеймени като предатели или отстранени по друг начин.

Данов подчерта, че все повече анализатори не отхвърлят идеята за преминаване на събитията в полето на етническото противопоставяне. Той подчерта, че отивайки в Харков, където преобладава руското етническо население, и заявявайки, че решението на Върховната Рада за връщане на Конституцията от 2004 г. са незаконни, Янукович е придал етнотериториални измерения на конфликта, последиците от който са непредвидими.

Данов подчерта, че най-лошият сценарий за страната е нейната федерализация. Той допълни, че в следващите часове ще стане ясно дали ще се стигне до разпад на Украйна.

Експертът по национална сигурност допълни още, че има механизми за възпламеняване на противоречията. Той коментира, че всяко радикализиране в полето на етнотериториална основа ще „посочи с пръст Русия”. Неговото мнение е, че в геополитически план Москва търси да постигне старо разбирателство с Берлин. Според него Полша и Франция ще бъдат заобиколени в преговорите.

Данов е на мнение, че Москва няма интерес от радикализация на конфликта и в скоро време ще бъде постигнато споразумение.

Той коментира и българската реакция на случващото се в Украйна с думите, че „външната ни политика обикновено  е много предпазлива, внимателна, страхлива на определени моменти и следваме общия глас на Европа”.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 години

Руснацине да си взимат източната част. Др. да си е*майката и без това нищата ще се решат с ядрени глави накрая. Едиствения език, от който разбират алчите гейове от Атлантика. Малко остава, все повече посягат къв Русия.

22

случайно някой

преди 10 години

от вас да е чел великото произведение на Гогол,,Тарас Булба,, всички които са го чели знаят за какво става въпрос още преди окло две столетия, от едната страна католици от другата източно православни..

21

Анонимен

преди 10 години

Няма такъв филм като УКРАИНСКА нация. Украйна, са два различни народа, две различни религии, които нямат нищо общо помежду си. Така наречените УКРАИНЦИ са изкуствено създадена нация, също като македонците. В Източна Украйна живеят православни руснаци, а в Западна Украйна поляци католици. Съотношението е около 50:50. Така че моля ви, не пишете глупости за украинския народ, комунистите и т.н. В Украйна се води битка за кокала между двете Олигархии - тази на Янукович и тази на Тимошенко.

fallback