Снимка: Reuters
fallback

Изпълняващ длъжността президент Олександър Турчинов призова днес Русия да уважи "европейския избор" на Украйна в обръщение към нацията, излъчено по телевизията, предаде Франс прес.

"Ние сме готови за диалог с Русия, развивайки отношенията си на равнопоставена основа, при които ще бъде уважен европейският избор на Украйна. Надявам се, че тази ориентация ще бъде потвърдена на президентските избори", насрочени за 25 май, заяви Турчинов, подчертавайки, че европейската интеграция е приоритет за Украйна.

Страната ни е на ръба на неплатежоспособността, допълни Турчинов, критикувайки остро управлението на сваления президент Виктор Янукович и неговия премиер Микола Азаров, които според него, са "разорили страната", предаде БТА.

Утре върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън утре ще посети Киев, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Oще по темата
 Ащън ще разговаря с всички ключови фигури и представители на гражданското общество, се посочва в съобщението на службата на еврокомисаря.

Ащън планира да се срещне с Юлия Тимошенко и да я поздрави с освобождаването й.

"Надявам се всички страни да се държат отговорно в името на единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната", посочва Ащън на сайта на службата за външна политика и сигурност на ЕС.

Според Ащън Европа внимателно следи бързо променящата се ситуация в Украйна и напълно подкрепя всестранния политически процес. Ръководителката на европейската дипломация допълва, че  ЕС е готов да окаже помощ за намаляване на напрежението и призовава страните в конфликта да започнат конструктивен диалог.

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял днес по телефона с американския си колега Джон Кери. Най-важното сега е да се гарантира пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари в Украйна, е казал Лавров, според цитираното съобщение на руското външно министерство.

"От наша страна бе подчертано, че най-важното сега е да се гарантира пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари, което украинската опозиция не спазва и на практика завзе властта в Киев, отказвайки се да предаде оръжията и продължавайки да залага на насилието", се допълва в съобщението.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Анонимен

преди 10 години

Където има мръсотия, там търси САЩ. Византия на 21 век.

120

Анонимен

преди 10 години

Пирова обеда за Сащ.Казвам Сащ ,защото е ясно кой стои зад преврата.Европейските ни приятели не са в състояние да отидат до тоалетната както се вика без да се консултират с белия дом.Който мисли ,че РУСИЯ Е ЗАГУБИЛА ВОЙНАТА МНОГО,МНОГО БЪРКА!

119

Румен221

преди 10 години

О-О-ООО, НЕ-Е-ЕЕЕ,Преврат нямало...Само...:- Междувременно най-малко хиляда привърженици на Евромайдана окупират сградата на областната администрация в североизточния град Харков. Пред централния вход са издигнати барикади и дежурят "постове за самоотбрана...Само някакви си 67 пленени, преоблечени и ЗАСТРЕЛЯНИ В ТИЛА насред Киев полицаи...- Че те полицаите - хора ли са....

fallback