Снимка: Reuters
fallback

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май, предаде ИТАР-ТАСС.

"В момента пътувам за киевския площад Независимост. Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев.

Oще по темата

Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид. "Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на  нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Малко преди 20 часа Юлия Тимошенко пристигна със самолет  в Киев и се отправи към площад "Независимост", съобщи ИТАР-ТАСС.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на държавния глава Виктор Янукович. За това решение гласуваха 328 народни представители.

Депутатите решиха още да свикат предсрочни президентски избори на 25 май. Новоизбраният днес председател на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

Малко по-рано украинският президент Виктор Янукович заяви в телевизионно интервю, че няма да подава оставка.

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка. Аз съм легитимно избраният президент", обяви той в интервю за телевизионен канал, базиран в големия източен град Харков.

По-късно той отново заяви, че категорично отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност.

Според новоизбрания председател на украинския парламент Олександър Турчинов тази вечер е бил осуетен опит на президента Виктор Янукович да отпътува със самолет за Русия и сега той пребивава в Донецка област.

"Той е опитал да се качи на самолет за Русия, но гранични служители са го спрели", гласят цитираните от агенция Интерфакс  думи на Турчинов.

По информация на РИА Новости Виктор Янукович планира обиколка на югоизточната част на страната.
„Възнамерявам да тръгна на обиколка в югоизточната част на страната, която все още е по-малко опасна или повече безопасна”, се посочва в изявление на Янукович, публикувано в интернет.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу  приветства в акаунта си в Туитър освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Официална делегация на Европейския парламент отпътува днес  за Киев, за да обсъди с украинските депутати помощта, която ЕС  може да окаже на страната, за да излезе от кризата, съобщи още  ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕП.

Тя е оглавявана от председателя на комисията на ЕП по външните работи, германския евродепутат от Европейската народна партия Елмар Брок.

Министрите на външните работи на Великобритания Уилям Хе и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер са се споразумели да подкрепят новото правителство на Украйна и да способстват за предоставянето на финансова помощ от страна на Международния валутен фонд, съобщава още ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

Анонимен

преди 10 години

Всички олигарси са предатели. Тимошенко е украинският Елцин - ще си разори родината си за да й кажат янките "браво".

163

анонимен

преди 10 години

ТОЗИ ПРЕВРАТ ВЪВ УКРАЙНА Е НАПРАВЕН ПОД ДИКТОВКАТА НА ТИМОШЕНКО И АМЕРИКА.ТЕ СА ВЪВ ВСЯКО ГЪРНЕ МЕРУДИЯ!!!!!!

162

онбашията

преди 10 години

ха, тая е изрусена, не бях забелязал до сега. е, за сега избегнаха кланетата, добре. да видим след изборите. струва ми се че който и да спечели изборите, чака го същото каквото янукович.

fallback