Протестът в Украйна. Снимка БТА
fallback

В един от най-големите градове на Украйна - Днепропетровск, вчера беше съборен паметникът на Ленин на едноименния площад, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира украински медии. Монументът бил  свален от постамента с помощта на стоманени въжета.

В Чернигов вечерта около 500 души се събрали на централния площад, за да съборят паметника на Ленин. Привърженици на Комунистическата партия се опитали да попречат, но въпреки това активисти нахлузили въже на главата му в резултат значителна част от статуята се отчупила.

По същото време няколко хиляди души повалили паметника на вожда на Октомврийската революция в Полтава с помощта на въже, теглено от няколко камиона. Операцията продължила почти два  часа, тъй като металният кабел се късал няколко пъти.

Подобни акции през последното денонощие е имало в Бровари, Житомир и Прилуки (Черниговска област). Радикали започнаха да разрушават паметници на болшевишкия вожд в Украйна в началото на декември, когато паметникът в центъра на Киев беше свален от пиедестала и разбит с чукове. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Иво

преди 10 години

До Анонимен 82Прочети нещо за "голодомора"! Не повторай като пукната грамофонна плоча глупости и измислици! Катастрофален глад е имало и в други части на Русия! И по царско време. Да си чувал за глада в Поволжието? Прадядо ми е изпратил каруца с жито, както и други благородни българи. Странно защо, защо никой не нарича "гладомор" случилото се в Ирландия през 19-ти век, заради което Америка се е напълнила с ирландци? Най-голямото нещастие би било Украйна да се разпадне по югославския сценарий.

68

Аналогия

преди 10 години

Същото трябва да сторим и със паметника на Съветската Армия - Пороробителка.

67

Недан

преди 10 години

До П.Петров А на символите на мрокобесната демокрация - банките ,*тията , педофилията , инцест(омията-кръвосмешението) проституцията, наркоманията, демагогията ,измамите , лъжите, покварата , простотията, на тях ли да дигаме паметници ? Нии сме затънали до чело в лаината ,пардон в демокрацията - паметници да събаряме Идиотизъм и ***! Бедни ми -бедни ген. Франко , в очите на такива *** , и той се комунист.

fallback