Виктор Янукович. Снимка БТА
fallback

Украинският президент Виктор Янукович заяви в телевизионно интервю, че няма да подава  оставка, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка. Аз съм легитимно избраният президент", обяви той в интервю за телевизионен канал, базиран в големия източен град Харков.

Oще по темата

С думите си държавният глава на Украйна лично отхвърли информацията на украински депутати от опозицията, че готви своята оставка.

В интервюто Янукович съобщи още, че вчера колата му е била обстрелвана, когато е пътувал за летището, за да замине за Харков. „Но аз не се страхувам и нося отговорност за страната“, посочи държавният глава на Украйна.

По думите му всички решения, които приема в момента Върховната Рада, са незаконни, а депутатите са малтретирани на изхода на парламента.

"Всичко което се случва там е бандитизъм. Няма да подписвам законите, приети във Върховната Рада, няма да подам ставка”, заяви Янукович за телевизионния канал UBR. 

В телевизионното си изявление Виктор Янукович подчерта още, че очаква "реакцията на международната общност" и това как тя "ще изпълнява своите ангажименти.

Същевременно въпреки думите на Янукович, украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на държавния глава. За това решение са гласували 328 народни представители (общият брой на местата в Радата е 450).

Депутатите решиха още да свикат предсрочни президентски избори на 25  май, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Решението бе прието с мнозинство. След това депутатите се  изправиха на крака, аплодираха и запяха националния химн.

Новоизбраният днес председател на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна". Следващото заседание на украинския парламент бе насрочено за 10 ч. сутринта утре местно време.

В същото време украинската армия обяви, че няма да се намесва по никакъв начин в политическия конфликт в страната. В комюнике на министерството на отбраната, цитирано от "Франс прес" се подчертава, че "военните остават верни на украинския народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

ясно

преди 10 години

ЯНОКУКОВИЧ,БАЩЕВИЧ,ДОГАНОВЕЧ ,СЕР-ГЕВИЧ ПОГЛЕДНЕТЕ,СЛЕПИЛИ ЛИ СТЕ ХОРАТА НЕ ВИ ИСКАТ СВИТАТА НА ДПС,КОМУНИСТИТЕ ХОДЕТЕ В АФРИКА,В АНАДОЛА ОСТАВЕТЕ МИРНО ДА ЖИВЕЯТ ХОРАТА!

176

само

преди 10 години

ЗА ЯНОКОВИЧ,ЯСНО ЗА НЕГО Е ВАЖНО ДА Е НА ВЛАСТ,ДА УМИРАТ НЕВИНИ ХОРА,НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА,КОМУНИСТИТЕ ДО КАПКА КРЪВ БРАНЯТ ВЛАСТА,КАКВИТО СА У НАС БАШЕВ-ДПС,СЕР-ГЕЯ,ТОЧНО СЕ ГОВОРИ,ЧЕ МАЛОТРЕТИРАТ ЧРЕЗ ТЮТЮНА БЪЛГАРИ МОХАМЕДАНИ КАТО ДАВАТ ПО ВИСОКА ЦЕНА НА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ,А НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО В БАЩЕНИЯ НА *** С ДПС,ТРЯБВА ЗДРАВА РЪКА,НО ЗАЩО ДА ЗАГИВАТ НЕВИНИ ХОРА,БОГ ДА ПАЗИ УКРАИНЦИТЕ!

175

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен 211 ЯНУКОВИЧ ГО ЧАКА СЪДБАТА НА ЧАУШЕСКУ ....

fallback