Снимка: БТА

Миналия петък Митническият съюз /Русия, Беларус, Казахстан/ обяви, че по силата на транспонирана в техническия му регламент наредба на практика се забраняват производството, вносът и продажбата на синтетични дантелени гащи в страните членки. В някои от тези страни това породи по-енергични протести, отколкото срещу нарушенията на човешките права в този район, отбелязва италианският в. "Република".

В една от тези демонстрации, състояла се в Алмати, столицата на Казахстан, жени развяваха дантелени гащи и скандираха антиправителствени лозунги. Наложи се намесата на милицията и бяха арестувани седем демонстрантки.

Протести в защита на синтетичното дантелено бельо се подготвят и в руската столица Москва. Там пазарът на бельо като цяло бележи непрестанен растеж и носи приходи от 6 милиарда евро.

Според регламента на Митническия съюз материите, от които се произвеждат синтетичните дантелени гащи, могат да предизвикат алергии, дерматит и инфекции.

Забраната се отнася за всички синтетични фибри, съдържащи над 85 процента полиамид и които не осигуряват над 6 процента хигроскопичност, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase