Снимка: архив, Reuters

Главен готвач на няколко ресторанта със звезди от „Мишлен“ обяви война на клиентите, които снимат храната на масата, пише Би Би Си.

Жил Гужон от тризвездния ресторант L'Auberge du Vieux Puits в градчето Фонжонкуз в Южна Франция, казва, че да снимаш храната си е признак на лошо възпитание и лоши маниери.

Нещо повече – според него всеки път, когато снимката на създадено от него ястие се появи в социалните мрежи, това заличава ефекта от изненадата и отчасти нарушава неговото право на интелектуална собственост, съобщи сайтът France TV Info.

Друг главен готвач – Александър Готие от ресторанта Grenouillere в градчето Льо Мадлен сю Монтрьой в северната част на Франция, дори е добавил към менюто си символа „Снимането забранено“, макар че официално такава забрана няма.

Готие е отчаян, че клиентите сега снимат храната, а не хората, които са с тях на масата.

„Преди хората снимаха семейството, бабите, а сега снимат храната... Те качват това в Twitter, лайкват го, отговарят на коментарите, а междувременно храната изстива“, се възмущава готвачът.

Главните готвачи се тревожат също така, че виждайки техните кулинарни произведения в социалните мрежи, конкурентите ще започнат да ги възпроизвеждат и ще развалят идеята.

Не всички ресторанти обаче са съгласни с това. Някои дори предлагат на клиентите да преминат специален курс как да снимат храната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase