Снимка: архив Ройтерс

Жертви на снежната буря, която връхлетя Япония, станаха 13 души.

Обилният снеговалеж доведе до блокирането на улици и създаде опасни заледени пътни участъци в голяма част от японските градове. В Токио бялата снежната покривка достигна 27 см - рекорд за последните 45 години.

Лошото време стана причина за хаос в обществения транспорт, а хиляди пътници останаха блокирани на летищата, тъй като редица полети бяха отменени. На 9-и февруари над 20 000 домакинства останаха без електричество, защото силните ветрове и снега успяха да съборят електропроводи в страната.

Капризите на времето обаче не попречиха на финансовите пазари в Токио да започнат работа на пълни обороти.

Междувременно обстановката в САЩ остава лоша и над 40 000 души останаха без електричество заради силните снеговалежи по източното крайбрежие. Бурята вилнее в щатите Пенсилвания, Мериленд и Ню Джърси. Властите призовават гражданите да не пътуват с автомобили.

От своя страна Великобритания продължава да е във воден капан. Армията в Югоизточна Англия прави барикади от чували с пясък.

Премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще бъдат осигурени допълнителни средства за възстановяване от щетите, нанесени от пороите. Според синоптиците проливните дъждове и силните ветрове ще продължат и през следващите дни.

Наводнения има и в Боливия, а на фона на разрушенията от бедствието в град Тринидад се роди момченце. 38 души загинаха заради водната стихия в Боливия, а хиляди хора останаха без домове. В най-засегнатите райони армията е започнала евакуация на населението.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase